Huisbezoek veiliger met mobiele app om risico’s in te schatten

Tijdens een huisbezoek heb je te maken met onvoorspelbare factoren die van invloed zijn op je veiligheid. Dat vraagt om een andere benadering als het gaat om veiligheid tijdens je werk. De mobiele app ‘Veilig Huisbezoek’ helpt je om vooraf de risico’s in te schatten en de juiste maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld een mobiele noodknop.

Ga goed voorbereid naar een huisbezoek

Je hebt als ambulant werkende niet alleen te maken met de cliënt, maar ook met zijn persoonlijke omgeving en naasten. Bovendien sta je er in lastige situaties vaak alleen voor, zonder dat er collega’s in de buurt zijn. Het is dus belangrijk dat je voordat je op huisbezoek gaat al een inschatting maakt van de risico’s die je loopt en dat je juiste voorzorgsmaatregelen treft.

De gratis app ‘Veilig Huisbezoek’ helpt je daarbij. Na het invullen van een vragenlijst krijg je direct een praktisch advies. Maar ga ook altijd na welke ondersteuning jouw organisatie biedt. Welke maatregelen zijn al door je werkgever genomen? En vertrouw eenmaal ter plaatse altijd op je eigen gevoel.

Neem maatregelen voor de veiligheid tijdens een huisbezoek

Wil je de awareness van jou en je collega’s top of mind houden. Wil je de risico’s van jullie ambulante cliënten of patiënten eenduidig beoordelen?  Dan is het goed om met enige regelmaat, bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg, voor iedere cliënt de vragenlijst in de app te doorlopen. Zo kunnen jullie allemaal herkenbaar te werk gaan. Voor het management wordt het zo ook inzichtelijk welke cliënten of adressen extra aandacht verdienen als het gaat om de veiligheid.

Neem een betrouwbare noodknop mee op huisbezoek

Bij een ‘oranje’ of ‘rood’ advies wordt aangeraden een mobiele noodknop of een ander mobiel alarmsysteem mee te nemen. Hiermee kun je onopgemerkt en met één druk op de knop hulp inschakelen. Het is dan wel belangrijk dat zo’n systeem geschikt is voor locatiebepaling bij huisbezoeken. Wil je meer weten over deze techniek voor alleenwerkers of huisbezoekers dan kun je hier het kennisdocument ‘Mobiele persoonsalarmering voor professionals’ downloaden waarin veel informatie te vinden is over mobiele noodknoppen en alarmering.

Wil je advies over het maken van een risico-analyse, over het gebruik of over de werking van een mobiele paniekknop voor agressie of geweld dan staan onze adviseurs voor je klaar.

Gebaseerd op checklist ARIH

De app Veilig Huisbezoek is gebaseerd op de Checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek (ARIH) van FCB. De tool is bruikbaar voor iedereen die ambulant werkt in het sociaal domein, de zorg, jeugdzorg en welzijn en maatschappelijke dienstverlening.

 

app voor risico-analyse veilig huisbezoek

 

 

 

Download Veilig Huisbezoek voor iOS

Download Veilig Huisbezoek voor Android