BeWare, de persoonlijke alarmknop voor bestuurders

BeWare B&W is een door het Ministerie van BZK beproefde en gecertificeerde persoonlijke alarmknop voor (decentrale) bestuurders en andere beleidsmakers. Met BeWare kan discreet, met één druk op de knop, de politie gewaarschuwd worden. BeWare vergroot de veiligheid en draagt bij aan het veiligheidsgevoel. 

Alarm bedreiging bestuurders

Netwerk Weerbaar Bestuur

Politieke ambtsdragers en hun medewerkers kunnen in hun functie te maken krijgen met intimidatie, agressie, bedreiging of geweld. Helaas neemt het aantal incidenten op dit punt de laatste jaren toe. Vanuit het Netwerk Weerbaar Bestuur zetten de 28 samenwerkende partijen zich ervoor in dat politieke ambtsdragers hun functie veilig en integer kunnen uitoefenen. Dit doet men door middel van bewust­wording, voorlichting, ondersteuning en nazorg. Zo is er voor bestuurders de mogelijkheid om een woningscan te laten uitvoeren, is er de training omgaan met intimidatie en agressie en zijn er veilig­heidspakketten voor startende burgemeesters.

Naast voornoemde maatregelen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) laten onderzoeken of een noodknop voor burgemeesters en wethouders een relevante aanvulling is op het bestaande maatrege­lenpakket.

Een compacte betrouwbare alarmknop

Met de BeWare B&W-alarmknop kan discreet met 1 druk op de knop contact gelegd worden met een gecertificeerde particuliere alarmcentrale. Binnen enkele seconden luistert een centralist mee via de alarmknop om de situatie in te schatten. Als blijkt dat er hulp nodig is wordt de politie aangestuurd naar de GPS-locatie die het apparaat heeft doorgestuurd.

Hoe wordt een agressie alarm opgevolgd?

Het voordeel van een alarmknop ten opzichte van het bellen met 112 is dat men niet eerst een mobiele telefoon hoeft te pakken en te ontgrendelen. Bovendien is bij een alarmmelding met een alarmknop direct bij de alarmcentrale bekend wie er om hulp vraagt en waar diegene zich bevindt. BeWare is in nauw overleg met het Openbaar Ministerie en de afdeling Conflict en Crisisbeheersing (CCB) van de politie ontwikkeld.

Getoetst in de praktijk

Zes gemeenten hebben in 2019 deelgenomen aan de BeWare B&W pilot. Iedere deelnemende gemeente heeft vijf maanden de beschikking gekregen over twee BeWare B&W-noodknoppen waarbij het beheer en het verstrekken van de noodknoppen meestal werd gecoördineerd door een ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid (OOV-er). 

Het doel van de praktijkproef was om te onderzoeken of het voor handen hebben van een mobiele nood­knop voor decentrale bestuurders bijdraagt aan een snelle reactie in geval van een incident en of het vei­ligheidsgevoel hierdoor toeneemt. Bureau Beke heeft na afloop van de testperiode interviews gehouden met alle betrokken burgemeesters, wethouders en de coördinerende OOV-ambtenaren en het systeem en de toepassing daarvan geëvalueerd.

Eigenlijk alle deelnemers zijn positief over de Beware knop. Het verhoogt het gevoel van veiligheid, het is prettig dat er direct en op maat geacteerd wordt en dat er oog is voor de risico’s die de burgemeester loopt. Ook vindt een aantal burgemeesters het prettig – ook voor de gezinsleden – om de knop thuis te hebben als er sprake is van dreiging.

Bedreiging van gemeente medewerkers

Dreiging komt en gaat en het is mooi dat je zelf kunt bepalen wanneer je het prettig vindt om de knop mee te nemen. De politie was ook heel positief over de knop. Goed dat BZK aan ons denkt.

Zelf aan de slag met BeWare

Inmiddels is BeWare B&W door het Netwerk weerbaar bestuur opgenomen in de Leidraad Veilig Bestuur en kunnen alle publieke bestuursorganisaties gebruik maken van BeWare B&W.

Het is mogelijk om direct één of meerdere BeWare systemen bij ons te bestellen. U kunt dan vrijwel direct aan de slag. Neem voor een persoonlijk advies contact op met Thijs Wagenaar, de projectleider van BeWare.

U kunt ook gebruik maken van de deskundigheid van een ervaren adviseur van het Adviesbureau voor Veiligheid en Handhaving. Die kan uw organisatie binnen dit thema in brede zin ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het opstellen of actualiseren van het dreigingsprotocol, het maken van een heldere risicoanalyse en het uiteindelijk implementeren en verankeren van BeWare binnen uw organisatie. Neem daarvoor vrijblijvend contact op met Gert-Jan Schippers.