Tips om de arbeidsveiligheid op de werkvloer te verbeteren binnen jouw organisatie

FAQ Alleenwerkers

Veiligheid op de werkvloer is bij veel bedrijven en binnen verschillende sectoren een belangrijk thema. Naast een goed en helder veiligheids- en agressiebeleid, moet je daarop aansluitend de juiste maatregelen treffen. Als werkgever wil je dat het personeel zich veilig voelt, zich veilig voortbeweegt, maar ook zichzelf in veiligheid kan brengen als de situatie hier om vraagt. Welke maatregelen je ook treft, hoe hoog het thema veiligheid ook op de agenda staat, soms ontkom je er niet aan dat werknemers worden blootgesteld aan agressie, intimidatie of een onveilige werksituatie. Als het om agressie gaat, wil je niet dat de situatie escaleert. In deze situaties wil je dat iemand zichzelf zo snel mogelijk in veiligheid brengt of hulp in kan roepen van een collega. Secure2Go biedt een breed aanbod van alarmeringsoplossingen waarmee je in diverse situaties discreet kunt alarmeren.

Arbeidsveiligheid op de werkvloer

Binnen sommige beroepsgroepen komt het weleens voor dat medewerkers ongewild te maken krijgen met intimidatie of agressie op de werkvloer, dit is helaas niet te voorkomen.  Als dit het geval is, dan wil je dat het personeel zich zo snel mogelijk in veiligheid kan brengen. Het is dan noodzaak dat je kunt vertrouwen op een betrouwbaar systeem. Een persoonlijke alarmknop bijvoorbeeld waarmee je geheel onopvallend kunt alarmeren als de situatie ernaar is.

Wees als management betrokken bij veiligheid

Een organisatie neemt van bovenaf beslissingen. Dit wordt dus ook gedaan wanneer het om veiligheid gaat. Het is belangrijk om als directie veiligheid goed onder de aandacht te brengen bij je medewerkers, maar uiteindelijk begint veiligheid bij jezelf. Dat wil zeggen dat jij als werkgever het belang van een veilige werkomgeving vooropstelt en dat je hierin een voorbeeld bent naar de werknemer toe. Laat dus zien dat je veiligheid belangrijk vindt binnen jouw organisatie.

Maak het thema bespreekbaar

Iedereen vindt veiligheid belangrijk, maar soms zien mensen het nut of de noodzaak van bepaalde maatregelen niet in. Maak je medewerkers dus betrokken bij het veiligheidsbeleid dat je als werkgever binnen de organisatie hebt. Door duidelijk te communiceren naar medewerkers, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wordt ook sneller de noodzaak van bepaalde maatregelen ingezien. Zorg dus voor duidelijke afspraken naar je medewerkers toe.

Wijs medewerkers op de regels en beïnvloedt het gedrag

Als je een duidelijk en helder veiligheidsbeleid hebt kan iedereen binnen de organisatie hierop terugvallen. Ook is het belangrijk om medewerkers hierop te blijven wijzen. Het kan zijn dat er tijdens bepaalde werkzaamheden bijvoorbeeld gemakzucht ontstaat door bepaalde regels niet op te volgen. In deze gevallen is het van groot belang medewerkers te blijven wijzen op de regels en het beleid dat je voert op het gebied van veiligheid.

Luister naar medewerkers binnen de organisatie

Als het erop aankomt, dan weet je vaak pas in de praktijk hoe iets werkt of hoe iets gaat. Medewerkers die dagelijks met hun werk bezig zijn weten zelf wat ze doen en ook welke veiligheidsrisico’s er zijn tijdens het werk dat ze doen. Gebruik ze dus als ervaringsdeskundigen om de veiligheid binnen je organisatie nog meer te verbeteren.

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave