Als de alarmcentrale een melding ontvangt van een persoonsalarm dan komt deze als een prioriteit 1 melding binnen. Het kan immers om een mensenleven gaan. Dan telt iedere seconde. Een centralist zal zo snel mogelijk een 1- of 2-weg meeluisterverbinding openen met de alarmknop. Door mee te luisteren kan de centralist een inschatting maken van de situatie. Het is uiteindelijk de taak van de centralist om in te schatten of komst van de politie noodzakelijk is.
Als de centralist hoort dat er om hulp wordt gevraagd, als er tekenen te horen zijn van agressie of bedreiging of als een vooraf afgesproken codewoord wordt gehoord, dan wordt de melding als positief geverifieerd en kan de politie worden ingeschakeld.
De centralist belt dan via een directe lijn met de juiste politiemeldkamer en geeft de locatie en de melding door. Als de centralist niets hoort, of als het lijkt dat er een gezellig gesprek of een autorit gaande is, dan zal de centralist eerst even bellen met de geregistreerde gebruiker van de alarmknop. Mogelijk is het alarm per abuis afgegaan. De alarmcentrale zal de melding in ieder geval niet loslaten totdat de melding is doorgegeven aan de politie of netjes is afgemeld door de gebruiker.
De alarmcentrale werkt met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Personeel is gescreend en het pand voldoet aan bouwkundig zeer strenge beveiligingseisen. Dikke muren, kogelwerend glas, noodstroomvoorziening, eigen luchtzuivering en verschillende inkomende en uitgaande communicatielijnen. De alarmcentrale is 24/7 bezet door minimaal 2 personen en er is een strikt toegangsbeleid.