Hoe wordt opvolging door de particuliere alarmcentrale toegepast?

Hoe wordt opvolging door de particuliere alarmcentrale toegepast?

Alarmopvolging door de particuliere alarmcentrale bij persoonsalarmering

Het doormelden van elektronische alarmen naar de politie is voorbehouden aan gecertificeerde alarmcentrales met een vergunning van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze alarmcentrales moeten minimaal beschikken over een PAC (Particuliere Alarmcentrale) certificaat of een NEN-50518 certificering. Hieraan zijn omvangrijke zware beveiligings- en proceseisen verbonden. In dit artikel gaan we iets dieper op de certificeringseisen van de particuliere alarmcentrale in.

Alarmcentrale haalt druk weg bij politiemeldkamers

De belangrijkste functie van een particuliere alarmcentrale is het veredelen van binnenkomende meldingen die door elektronische alarmsystemen worden verstuurd. Dit haalt veel druk weg bij de meldkamers van de politie zodat zij alleen hoeven uit te rukken naar meldingen die vrijwel zeker reëel zijn. Daarnaast is de techniek in een alarmcentrale toegerust op het ontvangen van meldingen uit heel veel verschillende systemen. De samenwerking tussen de politie en de particuliere alarmcentrales is een goed voorbeeld van publiek private samenwerking. In dit geval tussen de politie en de beveiligingsbranche.

De toepassing van opvolging door particuliere alarmcentrales

Alarmcentrales zijn al sinds jaar en dag bedreven in het afhandelen van inbraakalarmen, overval alarmen en brandalarmen. Relatief nieuw is het afhandelen van mobiele persoonsalarmen en bijvoorbeeld voertuigvolgsystemen die worden gebruikt ter beveiliging van transporten met waardevolle goederen.

De rol van de alarmcentrale bij persoonsalarmering

Als de alarmcentrale een melding ontvangt van een persoonsalarm dan komt deze als een prioriteit 1 melding binnen. Het kan immers om een mensenleven gaan. Dan telt iedere seconde. Een centralist zal zo snel mogelijk een 1- of 2-weg meeluisterverbinding openen met de alarmknop. Door mee te luisteren kan de centralist een inschatting maken van de situatie. Het is uiteindelijk de taak van de centralist om in te schatten of komst van de politie noodzakelijk is.

Als de centralist hoort dat er om hulp wordt gevraagd, als er tekenen te horen zijn van agressie of bedreiging of als een vooraf afgesproken codewoord wordt gehoord, dan wordt de melding als positief geverifieerd en kan de politie worden ingeschakeld.

De centralist belt dan via een directe lijn met de juiste politiemeldkamer en geeft de locatie en de melding door. Als de centralist niets hoort, of als het lijkt dat er een gezellig gesprek of een autorit gaande is, dan zal de centralist eerst even bellen met de geregistreerde gebruiker van de alarmknop. Mogelijk is het alarm per abuis afgegaan. De alarmcentrale zal de melding in ieder geval niet loslaten totdat de melding is doorgegeven aan de politie of netjes is afgemeld door de gebruiker.

De alarmcentrale werkt met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Personeel is gescreend en het pand voldoet aan bouwkundig zeer strenge beveiligingseisen. Dikke muren, kogelwerend glas, noodstroomvoorziening, eigen luchtzuivering en verschillende inkomende en uitgaande communicatielijnen. De alarmcentrale is 24/7 bezet door minimaal 2 personen en er is een strikt toegangsbeleid.

De rol van de centralist bij persoonsalarmering

Daarnaast worden de centralisten goed getraind op hun werkzaamheden. Secure2Go en alarmcentrale EuroPAC hebben samen een state-of-the-art centralisten training voor het opvolgen van persoonsalarmen. Dat vraagt namelijk wezenlijk veel meer kennis en improvisatievermogen dan het opvolgen van een inbraakalarm.

Geen tijd verliezen en goed luisteren

De centralist mag geen tijd verliezen en moet de processen dus heel goed kennen. Daarnaast moet de centralist heel goed contextgericht kunnen luisteren naar een situatie om de juiste inschatting te maken. Ook moet de melding zo zuiver en volledig mogelijk doorgegeven worden aan de politie en moet de positie zo duidelijk mogelijk bepaald en omschreven worden. En dat allemaal het liefst binnen 30 seconden.

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave