Hoe kunnen we helpen?

FAQ Alleenwerkers

FAQ Alleenwerkers

Wat is een alleenwerker?

Alleenwerkers komen voor in verschillende sectoren. Een alleenwerker is iemand die arbeid verricht zonder dat collega’s hem of haar kunnen horen en tijdens bijzondere situaties zouden kunnen ingrijpen als dit nodig is. Alleenwerkers zijn gedurende het werk wat zij doen, werkzaam buiten het gezichtsveld van hun directe omgeving.

Wat is een loneworker?

Loneworker is de Engelse vertaling van alleenwerker. Je bent dus een loneworker wanneer je jouw werkzaamheden verricht vanuit een geïsoleerde ruimte zonder in het zicht te zijn van collega’s of de omgeving. De werknemer die alleen werkt kan worden blootgesteld aan onvoorziene risico’s waarbij hij/zij geen directe hulp kan inschakelen.

Wat zegt de Arbowet over alleenwerkers?

Elke werkgever is verplicht tot het opstellen van een RI&E. RI&E staat voor Risico-Inventarisatie & Evaluatie en is een document waarin bedrijfsrisico’s worden beschreven. Situaties waarin een werknemer alleen werkt, moeten hierin benoemd worden. Het is de taak van de werkgever om in kaart te brengen wie, waar en wanneer alleen werkt. Daarnaast moet de werkgever ook weten wat er nodig is aan maatregelen om de risico’s van de werknemer die alleen werkt te beperken. De werkgever moet hierbij naar alle functiegroepen binnen de organisaties kijken.

Mag je alleen werken in een fabriek?

Ja, je mag alleen werken in een fabriek. Alleenwerkers binnen de fabriek mogen niet jonger zijn dan 18 jaar, bepaalde medicijnen gebruiken of medische klachten hebben.

Wat zijn voorbeelden van beroepen en functies waar vaak alleen wordt gewerkt?

In Nederland zijn er veel functies en beroepsgroepen waarbij men alleen werkt. Vaak wordt bij een alleenwerker gedacht aan iemand binnen de industriële sector, maar er zijn nog meer functies en beroepen waarbij je als werknemer alleen werkt. Hierbij kun je denken aan schoonmakers, glazenwassers, bewakers, beveiligers, ambulant zorgverleners, deurwaarders, winkeliers of storingsmonteurs.

Wat zijn de risico’s van helemaal alleen werken?

Het grootste risico van alleenwerken is dat je geen hulp van andere werknemers kunt inschakelen op het moment dat je dit nodig hebt. Bijvoorbeeld als je onwel wordt tijdens een nachtdienst in een zorginstelling, bij een piketdienst van een storingsdienst, als je werkt met gevaarlijke stoffen, als je veel werkzaamheden verricht in besloten ruimtes of als je in contact kunt komen met agressieve cliënten of patiënten.

Welke maatregelen kun je nemen in alleenwerksituaties?

Laat weten aan collega’s waar je aan het werk bent. Zo weten ze waar je bent.  Zorg daarnaast voor een goed en betrouwbaar alarmsysteem tijdens het alleenwerken. Secure2Go biedt hiervoor de Man-down alleenwerkers oplossing. Man-down alarmering is zeer breed toepasbaar. Alleenwerkers zijn namelijk in vrijwel iedere branche te vinden. Dit betekent dat er ook voor iedere alleenwerker een oplossing is.

Waar moet een werkgever op letten als hij alleenwerkers in dienst heeft?

Als werkgever heb je een verhoogd verantwoordelijkheidsrisico als je alleenwerkers in dienst hebt. Je wilt uiteraard voorkomen dat iemand een bedrijfsongeval krijgt en geen hulp kan inschakelen. Je bent als werkgever verplicht te zorgen voor een gezonde, maar ook veilige omgeving waarin het personeel kan werken. Door dit te doen in combinatie met de aanschaf van een betrouwbaar en integer alarmsysteem, verklein je de kans op een arbeidsongeval en uitval van je personeel. Ook voorkom je hiermee hoogoplopende kosten als het gaat om ziekteverzuim.

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave