Hoe werkt GNSS (GPS) positiebepaling?

GNSS Locatiebepaling

De alarmknoppen van Secure2Go kunnen de positie bepalen door middel van GNSS. GNSS staat voor Global Navigation Satellite System. Dit is de verzamelnaam voor alle openbare positiebepalingssystemen op basis van satellieten. Dat zijn:

  • Het Amerikaanse GPS
  • Het Europese GALILEO
  • Het Russische GLONASS
  • Het Chinese BEIDOU (BDS)

Onze apparatuur maakt gebruik van GPS, GALILEO en GLONAS

Locatiesatellieten zenden vanuit de ruimte signalen uit die plaats- en tijdsbepalingsgegevens doorgeven aan GNSS-ontvangers, de alarmknoppen. De ontvangers gebruiken deze gegevens vervolgens om de locatie te bepalen.

De nauwkeurigheid van deze plaatsbepaling hangt af van de hoeveelheid satellieten die door de noodknop wordt gezien en hoe vrij het zicht is naar de hemel. In open veld zal de positie 1 tot 5 meter nauwkeurig zijn, maar in bebouwd gebied kan de positie 10 meter afwijken. Als je binnen bent met een betonnen dak boven je hoofd kan de positie helemaal niet worden bepaald.

Wat doe je in geval van nood?

Om in geval van nood toch zo precies mogelijk te weten waar je bent logt de alarmknop iedere 45 seconden automatisch je locatie. Als er tijdens een alarmmelding geen goed zicht is naar de satellieten, wordt je laatst bekende locatie doorgegeven aan de alarmcentrale. Dat is vaak vlak voor de deur waar je naar binnen bent gegaan.

Als je je locatie nog preciezer wil doorgeven dan kan dat met onze Adres Registratie App.

Vorige Hoe kan ik de accu van de alarmknop opladen?
Volgende Hoe werkt interne positiebepaling (IPS)?
Inhoudsopgave