Hoe werkt GNSS (GPS) positiebepaling?

Hoe werkt GNSS (GPS) positiebepaling?

Een alarmknop is een uitkomst voor mensen die tijdens hun werk in een situatie kunnen komen waarbij ze gevaar lopen. Bijvoorbeeld als je tijdens het werk het risico loopt op agressie of geweld door klanten, ouders, passagiers, cliënten of patiënten. Of als je alleen werkt zonder direct toezicht van een collega en daarbij het risico loopt op een arbeidsongeval of acute gezondheidsklachten.

Als je een alarmknop bij je draagt tijdens het werk en hulp in moet schakelen is het belangrijk dat de locatie waar je je bevindt zo specifiek mogelijk wordt doorgegeven. Dit voor zowel de betreffende collega die te hulp schiet als de centralist bij de alarmcentrale.

Wat is GNSS Locatiebepaling?

De alarmknoppen van Secure2Go kunnen de positie bepalen door middel van GNSS. GNSS staat voor Global Navigation Satellite System. Dit is de verzamelnaam voor alle openbare positiebepalingssystemen op basis van satellieten. Dat zijn:

  • Het Amerikaanse GPS
  • Het Europese GALILEO
  • Het Russische GLONASS
  • Het Chinese BEIDOU (BDS)
    Onze apparatuur maakt gebruik van GPS, GALILEO en GLONASS

Hoe werkt de positiebepaling

Locatiesatellieten zenden vanuit de ruimte signalen uit die plaats- en tijdsbepalingsgegevens doorgeven aan GNSS-ontvangers, in ons geval de alarmknoppen. De ontvangers gebruiken deze gegevens vervolgens om de locatie te bepalen.

De nauwkeurigheid van deze plaatsbepaling hangt af van de hoeveelheid satellieten die door de noodknop wordt gezien en hoe vrij het zicht is naar de hemel. In open veld zal de positie 1 tot 5 meter nauwkeurig zijn, maar in bebouwd gebied kan de positie 10 meter afwijken. Als je binnen bent met een betonnen dak boven je hoofd kan de positie helemaal niet worden bepaald.

Wat doe je in geval van nood?

Om in geval van nood toch zo precies mogelijk te weten waar je bent logt de alarmknop iedere 45 seconden automatisch je locatie. Als er tijdens een alarmmelding geen goed zicht is naar de satellieten, wordt de laatst bekende locatie doorgegeven aan de alarmcentrale. Dat is vaak vlak voor de deur waar je naar binnen bent gegaan. Als je je locatie nog preciezer wil doorgeven dan kan dat met onze Adres Registratie App.

De alarmcentrale

Als een professional de alarmknop indrukt kan ook de alarmcentrale worden ingeschakeld. De draagbare alarmknop is standaard voorzien van gps-positiebepaling waardoor de knoppen rechtstreeks in contact staan met onze alarmcentrale. Na een korte druk op de knop luistert binnen 30 seconden een ervaren centralist mee met de situatie via het apparaat. Hierna wordt de actuele locatie meegezonden met de melding en word vervolgens continue geüpdatet. Als uit het meeluisteren blijkt dat er hulp nodig is, wordt via een directe lijn met de politiemeldkamer contact gelegd. Zij worden direct aangestuurd en worden met hoge prioriteit naar de exacte locatie gestuurd. De centralist van de politie kan vanaf dat moment live meeluisteren met de situatie

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave