Niet gebruiken of niet hebben; een levensbelangrijk verschil.

Nadat een ambtenaar of zorgverlener tijdens het werk geconfronteerd is met geweld of een ernstige bedreiging, gaat de werkgever vaak snel op zoek naar goede maatregelen die geweld tegen kunnen gaan of die de werknemer in staat stellen om snel en onopvallend alarm te slaan in een bedreigende situatie. Zoals bijvoorbeeld een mobiele noodknop. Maar waarom dan pas?

Toen de RI&E werd ingevuld was eigenlijk al inzichtelijk dat deze medewerker het risico kon lopen om tijdens het werk in een vervelende situatie te belanden. Daarom heeft de medewerker ook een training gehad om met agressie en geweld te kunnen omgaan. Maar wat als de tegenstander sterker, sneller of gewiekster is? Zo’n vaart zal het wel niet lopen, dat risico is zó klein, dat zien we dan wel weer… Niet alleen werkgevers maar ook veel werknemers denken zo.

Laten we deze benadering eens vergelijken met een veel voorkomende privésituatie. Stel je voor dat het eten van nootjes dodelijk voor je kan zijn doordat je een zware allergie hebt. Natuurlijk doe je er dan alles aan om geen spoortje noot in je mond te krijgen. Zeker als je naar een risicogebied (verjaardag, restaurant etc) gaat, let je extra goed op wat er in het eten zit. 100% zekerheid dat je zelf goed oplet, of dat de kok zijn werk goed heeft gedaan heb je echter niet. Alhoewel dit maar een klein risico is ben je toch blij dat je van de arts een injectiepen met adrenaline hebt gekregen die je altijd mee neemt voor het geval je een anafylactische aanval krijgt. Deze prikpen kan namelijk je leven redden als het toch misgaat.

Terug naar de mobiele noodknop in de werkomgeving. Ook dit middel kan niet voorkomen dat je in een dreigende situatie terecht komt. Net als de adrenaline injectie is het puur een repressief middel dat je eigenlijk nooit nodig hoopt te hebben. Toch geeft het je iedere keer als je een risicogebied betreed een veilig gevoel om te weten dat je hulp in kunt schakelen.

Waarom dus wachten totdat het mis gaat als je ook direct op een eenvoudige manier het veiligheidsgevoel en de veiligheid van je collega’s met een publieke taak kunt vergroten?

Meer weten over mobiele alarmering? Download dan nu de whitepaper: Mobiele persoonsalarmering voor professionals.