“Ik voel me zekerder als ik bij een cliënt naar binnen stap”

Veiliger werken in de ambulante GGZ- en Jeugdzorg hulpverlening

 

Het is vrijdagmiddag als Ilse mij een bericht stuurt. Ze is overstuur. ‘De stemmen zijn terug, ze praten maar door.’ Zo kan ik haar niet het weekend in laten gaan. ‘Ik kom eraan, blijf maar binnen totdat ik er ben, vijftien minuten hooguit.’

Hoor ik mezelf zeggen terwijl ik mijn tas, autosleutels en noodknop van mijn bureau gris.

 

Niet dat Ilse heel gevaarlijk is. Maar sinds we een incident hebben meegemaakt dat ternauwernood goed afliep, vond onze werkgever het tijd om een extra stukje veiligheid in te voeren. Met dit kleine apparaatje dat we onopvallend bij ons dragen, komen we met één druk op de knop in verbinding met een gecertificeerde alarmcentrale. Zij kunnen live meeluisteren en als het nodig is de juiste hulp naar ons toe sturen.

 

‘Ze zeggen dat ik goed achterom moet kijken’

 

In eerste instantie was ik een beetje sceptisch want ik doe dit werk al vijftien jaar zonder grote incidenten. Toch merk ik nu na twee maanden dat ik me zekerder voel als ik bij een cliënt naar binnen stap. Het is puur het idee dat ik er in het uiterste geval niet alleen voor sta.

 

‘Ze zeggen dat ik goed achterom moet kijken,’ zegt Ilse als ik binnenkom. Ze kijkt angstig en er staat zweet op haar witte voorhoofd. ‘Wat heb je vanmorgen gegeten?’ vraag ik om haar af te leiden. ‘Twee appels en een paar druiven.’ Antwoord ze zachtjes. ‘En je medicijnen dan?’ Vraag ik, terwijl ik ze op het aanrecht zie liggen. ‘Die ben ik vergeten, komt vanavond wel weer toch? Ze doen toch niet zo veel.’

 

Het zal je maar gebeuren

 

Samen besluiten we dat het verstandig is ze wel in te nemen. We drinken een kop thee. Na een half uurtje vraag ik of de stemmen nog steeds waarschuwen. De stemmen zijn weg. Ilse kan rustig aan haar weekend beginnen. Ik ook.

 

En de noodknop? Als het goed is, heb ik die nooit nodig. Daar zal ik al mijn ervaring en technieken maximaal voor inzetten. Maar ik ben wel blij dat ik ‘m bij me heb. Het zal je toch gebeuren.

 

  • Irma, 46 jaar en werkzaam bij de GGZ in het zuiden van het land

 

Op verzoek van betrokkenen zijn namen gefingeerd.

 

Irma voelt zich inmiddels Secure2Go. Wilt u meer weten over deze betrouwbare mobiele oplossing? Download dan nu het kennisdocument ‘Mobiele persoonsalarmering voor professionals’.