Elopack pand foto kleiner

Man-down alarmering is geen keuze

“Draag het niet voor het bedrijfsbelang, maar voor je eigen veiligheid!”

MAN-DOWN ALARMERING IS VERPLICHT IN DE GROOTSTE FABRIEK VAN DE ELOPAK GROEP

In een immens groot, volautomatisch fabrieksgebouw van 113 meter lang, 25 meter hoog en bijna 52 meter breed, komt het tijdens ploegendiensten regelmatig voor dat medewerkers buiten het zicht of gehoor van collega’s werken. Als er iemand onwel wordt, kan dit lang onopgemerkt blijven. 

Daarom is het in het Zeeuwse magazijn van Elopak, waar een half miljard drankverpakkingen opgeslagen kunnen worden, geen keuze maar een verplichting om het man-down systeem te dragen. De organisatie hecht er veel waarde aan om medewerkers bewust te maken van de risico’s die zij lopen als alleenwerker. Medewerkers gebruiken de man-down alarmering dan ook echt om hun eigen veiligheid te vergroten, en niet omdat het van het bedrijf moet. 

DRANKVERPAKKINGEN EN AFVULMACHINES

Elopak verkoopt jaarlijks meer dan 15 miljard kartonnen drank-, vloeibaar voedsel- en non-food verpakkingen in meer dan 70 landen. Sinds 1969 heeft Elopak een fabriek in Terneuzen, inmiddels de grootste binnen de groep. 

In deze fabriek worden enorme rollen papier verwerkt tot verpakkingsmateriaal: bedrukt, voorzien van vouwlijnen, uitgesneden en verzendklaar gemaakt voor de afnemers. Naast verpakkingen levert Elopak ook de machines waarmee de verpakkingen gevuld worden. 

De man-down alarmering en interne positiebepaling van Secure2Go werd twee jaar geleden direct na de opening van het volautomatische magazijn in gebruik genomen. Medewerkers van dochteronderneming Elocoat werkten al langer met dit systeem. Voor de implementatie heeft de IT-afdeling grondig onderzoek gedaan naar alarmeringsoplossingen, waarbij het systeem van Secure2Go het beste aansloot bij de wensen en eisen.

"DRAAG HET VOOR JE EIGEN VEILIGHEID"

Toen aan mij werd gevraagd om het man-down systeem uit te rollen bij Elopak, heb ik dit heel serieus genomen,” vertelt Steven Verpoorte, teamleider High Bay Warehouse (HBW).

“Als je een project zoals het inzetten van noodknoppen start, moet je het volledig omarmen en er echt mee aan de slag gaan. Het vraagt motivatie van zowel leidinggevenden als medewerkers. Als leidinggevende heb ik het initiatief genomen en ervoor gezorgd dat onze mensen de man-down scanner ook daadwerkelijk dragen. Alleen door het samen serieus te nemen, maken we de fabriek echt veiliger.” 

Bij Elopak werken medewerkers in 5-ploegendiensten. Elke operator draagt tijdens zijn shift verplicht het man-down alarm. In het HBW zijn medewerkers die alleen lopen, net als de mensen in het rollentransport, altijd verplicht om de alarmknop bij zich te hebben. 

Bij een alarmmelding rinkelen telefoons op meerdere plekken in de productie en op kantoor. Via een spraakoproep horen hulpverleners direct waar het alarm is geactiveerd. Deze aanpak is eenvoudig maar effectief, zonder extra kosten zoals die van een oproep app of een pieper. 

“We krijgen af en toe een melding, meestal door onjuist gebruik van onze kant. Gelukkig hebben we nog geen echte noodsituatie meegemaakt. Toch proberen we onze medewerkers bewust te maken van de risico’s van alleenwerken, omdat niet iedereen die altijd goed inschat. Het gaat niet alleen om gevaarlijke machines; je kunt ook onwel worden of een hartaanval krijgen. Het is belangrijk dat iedereen zich hiervan bewust is.” 

HOE VEILIG WERKT JOUW ORGANISATIE?

Veel bedrijven met alleenwerkers maken al gebruik van de alarmeringssystemen en positiebepaling van Secure2Go. Benieuwd hoe de oplossingen van Secure2Go de veiligheid van jouw medewerkers kunnen vergroten? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig en vrijblijvend advies. 


Contact from circle

Vraag een offerte aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je gegevens worden via een beveiligde SSL verbinding verstuurd
en niet opgeslagen in deze website.