Alarmknop voor veiligheid

Een alarmknop om snel hulp in te schakelen

Alarmknop van Secure2Go

Een alarmknop kan heel nuttig zijn voor mensen die in een situatie kunnen komen waarbij ze gevaar lopen. Bijvoorbeeld als je tijdens je werk geconfronteerd kunt worden met agressie of geweld door klanten, cliënten of patiënten. Of als je alleen werkt zonder direct toezicht van een collega en daarbij het risico loopt op een arbeidsongeval of acute gezondheidsklachten. Ook bedreigde personen die op ieder moment oog in oog kunnen komen te staan met hun bedreiger hebben baat bij een alarmknop. Voor al deze situatie heeft Secure2Go, de specialist op het gebied van mobiele persoonsalarmering een oplossing. Kijk maar eens bij de verschillende soorten alarmering en de verschillende systemen die we hiervoor aanbieden.

Een alarmknop bij agressie en geweld

agressie alarmering

Veel medewerkers lopen tijdens hun werk het risico om geconfronteerd te worden met agressie of geweld. Soms gebeurt dit in de vertrouwde werkomgeving. Bijvoobeeld in spreek- of behandelkamers of bij de receptie in de ontvangstruimte. Klanten, patiënten of cliënten kunnen door frustratie, machteloosheid of een ziektebeeld door het lint gaan. Dan wil je er niet te lang alleen voor staan. Omdat de zorg en hulpverlening steeds meer ambulantiseert komt agressie ook steeds vaker voor tijdens een huisbezoek. Een alarmknop  zorgt er in die gevallen voor dat er discreet hulp kan worden ingeroepen. Dit draagt direct bij aan het veiligheidsgevoel van medewerkers. Preventiemedewerkers doen gelukkig steeds meer aan het voorkomen van agressie en geweld maar kiezen ook vaak voor een alarmknop als ‘goed werkend alarmsysteem met een adequate alarmprocedure’ zoals voorgeschreven in de arbowet. Agressie en geweld is voor veel organisaties een belangrijk onderdeel van de RI&E (risico inventarisatie en evaluatie). Lees hier meer over agressiealarmering van Secure2Go en de alarmknoppen die we daarvoor inzetten.

Meer dan 400.000 Nederlandse werknemers ervaren jaarlijks minimaal 1 keer fysiek geweld door derden. Dat is bijna 6% van alle werkenden in Nederland. Medewerkers in zorg en hulpverlening, onderwijs en zakelijke dienstverlening hebben het meest te maken met geweld. Dat wordt gevolgd door medewerkers in het openbaar bestuur, de vervoer- en transportsector, beveiligers en de horeca en recreatiebranche.

Bron: Arbobalans 2018 – TNO

Een alarmknop voor alleenwerkers

alleenwerkers

Veel werknemers voeren werkzaamheden uit buiten het directe zicht van collega’s. Op die momenten lopen ze in sommige beroepsgroepen het risico op een arbeidsongeval. Hoe klein het risico ook is, het is belangrijk dat na een ongeval de hulpverlening zo snel mogelijk opgestart kan worden. Dat kan met een alarmknop voor alleenwerkers. Veelal voorzien van een man-down sensor die detecteert of iemand niet te lang (bewegingsloos) blijft liggen. Iemand is al snel een alleenwerker. Denk bijvoorbeeld aan de heftruckchauffeur die ‘even’ alleen naar het magazijn om de hoek rijdt om een pallet weg te brengen of op te halen. Of denk aan de techniscus die verkeersregelinstallaties onderhoud langs drukke wegen. Daarnaast rusten we regelmatig laboranten, lassers, spuiters en chauffeurs uit met een alamknop voor alleenwerkers. Sommige medewerkers hebben specifieke gezondheidsklachten die een alarmknop wenselijk maken. Iemand met suikerziekte, epilepsie of hartklachten voelt zich vaak onzeker tijdens het werk. Zeker als ze alleen in een ruimte werken of onderweg zijn. Aangezien de werkgever tijdens werktijd verantwoordelijk is voor het welzijn van alle medewerkers kan de alarmknop een goede toevoeging zijn aan alle andere preventiemaatregelen. Lees hier meer over alleenwerkersalarmering van Secure2Go.

“Ik heb suikerziekte en heb al eens op het randje van de dood gebalanceerd terwijl ik in mijn busje in de berm van de A2 aan het schaften was. Heel toevallig kwam er een collega langs die het ontdekte en 112 kon bellen. Nu heb ik een alarmknop met bewegingsdetectie. Als het misgaat zorgt de alarmcentrale dat er hulp naar de juiste locatie wordt gestuurd.”

Menno – Medewerker technisch onderhoudsbedrijf

Een alarmknop voor bedreigde personen

bedreigde personen alarmering

Als je wordt bedreigd met fysiek geweld is dat uitermate angstig. Zeker als dat komt door het werk dat je doet of door problemen in de relationele sfeer. Een alarmknop kan in die gevallen een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van je veiligheid en je veiligheidsgevoel. Omdat het belangrijk is dat de aard van de dreiging en het daadwerkelijke risico op geweld goed wordt ingeschat adviseren we iedereen om bij bedreiging onmiddellijk professioneel advies in te winnen van organisaties als de politie, veilig thuis of de gemeente. Een alarmknop is bij bedreiging niet de oplossing maar een belangrijk middel waarmee snel hulp kan worden ingeroepen als de bedreiger toeslaat. Daarom levert Secure2Go haar agressiealarmering (Aware en BeWare) alleen aan organisaties en niet aan privépersonen. Wordt een medewerker van je organisatie bedreigd, dan helpen we je graag verder. Zowel op het gebied van een alarmknop, maar ook met vakkundig advies. Het inzetten van een alarmknop bij bedreiging kan heel snel geregeld worden. Vaak al dezelfde of de volgende dag. Als iemand op de alarmknop drukt luistert binnen enkele seconden een centralist van de alarmcentrale mee. Die kan de actuele locatie bepalen en de politie inschakelen. Dit is dus een uitstekend alternatief als je om welke reden dan ook niet meer in staat bent om 112 te bellen en uit te leggen wie je bent, waar je bent en wat er aan de hand is. Lees hier meer over alarmering bij bedreiging.

Een druk op de alarmknop! En dan?

Als je op de alarmknop drukt wil je snel hulp hebben. Dan kan op verschillende manieren en is mede afhankelijk van de omstandigheden waarin je alarm slaat. 

Zijn er collega’s in de buurt die je kunnen helpen? Dan kunnen we een spraakbericht naar hun telefoon sturen, een pieper-oproep versturen of het BHV- of interventieteam alarmeren. 

Zijn er (tijdelijk) geen collega’s in de buurt of heb je gezien de aard van de bedreiging of je werk sowieso hulp nodig van de politie? Dan wordt de melding behandeld door een centralist van een gecertificeerde alarmcentrale. Die luistert binnen enkele seconden na de melding met je mee via de alarmknop en is bevoegd om via een directe lijn de politie aan te sturen als dat nodig is. Lees hier meer informatie over de verschillende vormen van opvolging.

Met een alarmknop direct de politie waarschuwen?

Als je met je alarmknop direct de politie wil alarmeren dan gaat dat via een particuliere alarmcentrale. Zo is dat wettelijk geregeld in Nederland. De centralist in de alarmcentrale zal je melding eerst verifiëren door via je alarmknop met je situatie mee te luisteren. Als blijkt dat er daadwerkelijk hulp nodig is wordt de politie via een directe lijn geïnformeerd en is de politie verplicht hulp te verlenen. Deze werkwijze voorkomt dat de politie vaak moet uitrukken voor valse alarmen en zo dus beschikbaar blijft voor echte noodgevallen.

De medewerkers van Secure2Go zijn heel ervaren met persoonsalarmering en geven je graag persoonlijk advies. Neem daarvoor contact met ons op en we gaan samen bekijken wat de beste oplossing is voor jullie.

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Rense Assies

Vragen? Rense helpt je graag verder!

Direct een offerte aanvragen

* Verplichte velden