Alarmerings-app vergelijk

Het verschil tussen een alarm app en een mobiele alarmknop

Secure2Go heeft bewust geen mobiele app voor persoonsalarmering

In dit artikel leggen we uit waarom Secure2Go geen mobiele alarmerings-app aanbiedt aan professionals die mobiel werken en met agressie te maken kunnen krijgen.

Verschillende bedrijven bieden alarm apps aan die je op de smartphone kunt installeren. Vervolgens kun je door het indrukken van virtuele of fysieke knoppen een alarm activeren. De fysieke knoppen werken dan vaak op basis van bluetooth. De abonnementskosten voor een app zijn relatief laag en de techniek lijkt heel eenvoudig. Vaak wordt ook een heel indrukwekkende online omgeving aangeboden voor het beheer van je gegevens en het inzien van de locaties van iedereen binnen je organisatie.

Dit klinkt allemaal mooi en aantrekkelijk toch?

De basis van persoonsalarmering

Om duidelijk uit te leggen waarom we bij Secure2Go niet geloven dat persoonsalarmering via een mobiele app betrouwbaar genoeg is, gaan we eerst terug naar de basis van persoonsalarmering.

Je hebt een persoonlijke mobiele alarmknop nodig als je in een situatie kunt komen waarbij je persoonlijke veiligheid dusdanig in het geding kan komen dat je hulp nodig hebt van de politie om uit de situatie te komen. Het gaat dus om je veiligheid, je veiligheidsgevoel en je gezondheid. Uiteindelijk wil je na je werk weer gewoon thuiskomen.

Persoonsalarmering gaat dus om mensenlevens!

Wat een persoonlijk alarmsysteem betrouwbaar maakt

Als je in een onveilige situatie terecht komt wil je zeker kunnen zijn van hulp. De volgende zaken zijn daarvoor zeer belangrijk:

  • Het alarmsysteem moet altijd werken (beschikbaarheid)
  • Het alarmsysteem moet verbonden zijn (netwerk)
  • De alarmknop moet op de tast, eenvoudig te bedienen zijn (bediening)
  • Het alarmsysteem moet niet eenvoudig uitgeschakeld kunnen worden (sabotage)
  • De alarmcentrale moet kunnen meeluisteren met de situatie (meeluisteren)
  • Je actuele locatie moet bekend zijn bij de alarmcentrale (positiebepaling)
Alarmknop in plaats van app

Uitvoerig testen heeft ons veel inzicht gegeven

De afgelopen jaren hebben we, samen met klanten, uitvoerig getest met verschillende alarmeringsapps die op de Nederlandse en buitenlandse markt verkrijgbaar zijn. Dat heeft ons heldere inzichten gegeven bij de hierboven genoemde punten. In de tabel hieronder zie je de verschillend tussen een alarm app en een fysiek alarmapparaat zoals de Secure Cube.

App
Dedicated alarmknop
Beschikbaarheid
Staat je telefoon aan? En het geluid ook? En draait de app op de achtergrond? Heeft die de laatste update gehad? Heb je genoeg batterijspanning in je telefoon? Staat bluetooth aan? Is de bluetooth drukknop gekoppeld?
De fysieke alarmknop heeft maar 1 doel. Er zijn geen koppelingen, updates, of lokale instellingen noodzakelijk. Zorg er natuurlijk wel voor dat de accu is opgeladen voordat je op pad gaat.
Netwerk
Je telefoon is over het algemeen voorzien van een simkaart van 1 provider. Als die provider storing heeft of ergens geen bereik heeft dan kun je geen alarmmelding versturen. Bovendien waarschuwt een telefoon je niet, als het netwerk wegvalt.
Onze fysieke noodknoppen zijn voorzien van een multi-netwerk simkaart. Op basis van de beste beschikbaarheid kiest het apparaat tussen de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Als er helemaal geen netwerk beschikbaar is dan waarschuwt het apparaat je door middel van een trilsignaal.
Bediening
Als er plotseling paniek uitbreekt is het belangrijk dat je met één handeling de alarmknop kunt bedienen. Bij een app kan dit vrijwel alleen als je werkt met een externe bluetooth alarmknop.
Op het apparaat zit 1 alarmknop die makkelijk op de tast te vinden en te bedienen is. Het apparaat geeft tijdens en na het indrukken feedback middels trilsignalen.
Sabotage
Bij agressie incidenten is de bedreiger vaak extra alert op de telefoon. Het is bekend dat vrijwel iedereen een telefoon bij zich heeft. Daardoor kan die eenvoudig worden afgenomen en uitgezet.
Een fysieke alarmknop is geen algemeen bekend apparaat. Als die uit het zicht wordt gedragen zal de kans op afdreiging minimaal zijn. De alarmknop is niet uit te schakelen door de aanvaller.
Meeluisteren
Voordat een melding aan de politie mag worden doorgegeven moet de centralist in de alarmcentrale meeluisteren met de situatie om de melding te verifiëren. De microfoon van een telefoon is gemaakt om vlak bij de mond te houden. De meeste smartphones leveren geen goede geluidskwaliteit door kleding heen of vanuit een tas. Bovendien kan de bedreiger de verbinding verbreken.
De microfoon van de Secure Cube en Secure Card is speciaal gemaakt voor het opvangen van omgevingsgeluid. Een centralist kan een gesprek op normale toon prima verstaan als het apparaat in een broek- of jaszak wordt gedragen of in een tas wordt bewaard. De verbinding kan niet worden verbroken door een bediening.
Positiebepaling
Een smartphone kan een locatie redelijk precies bepalen maar nooit gegarandeerd tot op huisdeur niveau. Het is wel belangrijk dat de locatieservices altijd zijn ingeschakeld. Dit belast de batterij van de telefoon extra.
Een alarmknop beschikt over een nauwkeurige GNSS-ontvanger. Met onze aanvullende adres registratie tool kan het adres tot op voordeurniveau worden doorgegeven.
Dit zijn slechts enkele punten van vergelijk waaruit wij hebben geconcludeerd dat je alleen met een fysieke alarmknop écht kunt vertrouwen op je alarmsysteem. Ondanks het feit dat die over het algemeen iets meer kosten.

Probeer het zelf!

Als je toch nog niet overtuigd bent en je wil de verschillen met eigen ogen ervaren, dan is het handig je tijdens de test te laten inspireren door onze beoordelingsrichtlijn. Onze adviseur stuurt ‘m je graag toe. Desgewenst kunnen we je ook in contact brengen met organisaties, die de verschillen zelf al uitvoerig zelf getest hebben.

Vertrouw op je alarmknop

Kies bij personenalarmering voor een betrouwbare oplossing

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de werking van een alarmknop heel belangrijk. Maar kijk ook heel goed naar de betrouwbaarheid van de leverancier. Heeft het bedrijf verstand van de materie en wordt gewerkt volgens de geldende wet- en regelgeving? Is het bedrijf 24/7 bereikbaar voor support en wordt op een verantwoorde wijze omgegaan met je persoons- en locatiegegevens.

Zowel de kwaliteit van de hardware/software als de kwaliteit van de leverancier zijn geborgd in het certificaat ‘Mobiele beveiliging van personen’. Aanbieders die dit keurmerk voeren, dienen voor mobiele agressiealarmering minimaal voor scope 2 gecertificeerd te zijn. Dit wordt met een jaarlijkse onafhankelijke audit getoetst. Op deze manier is voor de kwaliteit van de dienstverlening voor de klant op transparante wijze inzichtelijk. Vraag hier naar bij uw kennismakingsgesprek.

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Beate
Vragen? Beate helpt je graag verder!
Contact from circle

Vraag een offerte aan

* Verplichte velden