Veilig werken voor medewerkers in de houtindustrie
Werken in de houtindustrie wordt een stuk veiliger met onze accurate alarmering, of je nu op zoek bent naar een manier om direct de juiste bhv’ers te waarschuwen of alleen aan het werk bent. Lees verder waarom steeds meer veiligheidsprofessionals in de houtindustrie kiezen voor onze discrete veiligheidsoplossingen.

- Vergroot de veiligheid
- Kiwa gecertificeerd
- 24/7 persoonlijke ondersteuning
- Exacte locatiebepaling, binnen en buiten
De rol van de houtindustrie en de risico’s in het werkveld
De houtindustrie is gericht op de oogst en verwerking van hout en de fabricage van houtproducten. We hebben het dan in het algemeen over de bosbouw, houtkap, houtbewerking en houthandel. Hout is een belangrijke grondstof die je veel terugziet in de constructie van meubelen en huizen, voor vloeren, kozijnen, dakconstructies en afwerking. Daarnaast kan hout als brandstof worden gebruikt.
Tijdens jouw werkdag als bijvoorbeeld timmerman werk je met zware machines en scherpe zagen en frezen. Een arbeidsongeval is niet ondenkbaar. Veiligheidsmaatregelen in acht nemen is dus een absolute voorwaarde. Daarnaast kan het zijn dat er op de afdeling een incident gebeurt zoals een brand waarbij snel het BHV team opgeroepen moet worden. Bij brand heeft het BHV team twee wettelijke taken. Ten eerste kunnen ze proberen een beginnende brand te blussen en ten tweede begeleiden ze de ontruiming als dat nodig is. Deze alarmen worden in een gebouw gemanaged in de brandmeldcentrale (BMC of BMI). Wij koppelen de BMC eenvoudig aan ons platform. Zo kan de BHV razendsnel opgeroepen worden naar de juiste locatie bij brand of ontruiming.
Veiligheid in de houtindustrie: feiten en cijfers
Volgens de Monitor Arbeidsongevallen 2022 blijkt dat ook in de industrie het aantal arbeidsongevallen is toegenomen in 2022 t.o.v. 2021. Zoals te zien in de grafiek gebeuren er bij de waterbedrijven en afvalbeheer, bouwnijverheid, landbouw en industrie in absolute zin de meeste arbeidsongevallen.

Bron: Rijksoverheid.nl
Hoe kan Secure2Go medewerkers in de houtindustrie helpen?
- Exacte locatiebepaling, binnen en buiten
- Koppeling met reeds aanwezige oproepsystemen mogelijk
- Ook in ATEX uitvoering beschikbaar

Onze whitepaper alleenwerkersalarmering is de uitgelezen keuzehulp bij het selecteren van een betrouwbaar alarmeringssysteem voor medewerkers in de houtindustrie.

Deze whitepaper helpt je bij het maken van een keuze voor de juiste alarmeringsoplossing.
Download informatieUiteraard geheel gratis!
Hoe werkt man-down & bhv-alarmering in de houtindustrie?
Man-down detectie houdt in dat alleenwerkers in de houtindustrie een compacte alarmknop op hun middel of bovenlichaam dragen. Omdat dit slimme apparaat is uitgerust met een sensor kan het beweging en kanteling waarnemen. Afhankelijk van de werkzaamheden die de alleenwerker uitvoert stellen we de juiste triggers in.
Om ervoor te zorgen dat er geen tijd verloren gaat, is het belangrijk dat de hulpverleners of de alarmcentrale direct weten waar de persoon in nood is. Wij maken gebruik van locatiebakens of GPS om de locatie te bepalen. Lees alles over onze Man-down Connect.
Naast een ongeval of onwelwording zijn er natuurlijk meer redenen om de BHV te moeten alarmeren. Denk aan brand, lekkage of een ontruiming. Lees meer over onze oplossingen voor BHV-alarmering met BHV Connect.
Ons Secure Connect platform zorgt dat ieder alarm op de juiste manier door de juiste hulpverlener ontvangen wordt. En dat alle relevante informatie direct beschikbaar is. Zo gaat er geen seconde verloren in geval van nood.
Bedrijfshulpverlening is bij iedere organisatie anders geregeld aangezien ook geen bedrijf hetzelfde is. Wij passen onze oplossingen daarom aan op de wensen van de klant.
De adviseurs van Secure2Go zijn door hun achtergrond goed op de hoogte van alle ins- en outs van industriële veiligheid en kunnen maatwerkoplossingen. Zij kunnen daardoor de juiste opvolging op maat inrichten. Zo leveren wij altijd een compleet werkend systeem waarbij jij en je collega’s volledig ontzorgd worden.

Praktijkervaring: ongeval in de houtzagerij
Joris, medewerker houtzagerij
In de houtzagerij is het geluid van zagen alomtegenwoordig. Terwijl ik bezig was met het stapelen van hout, zag ik plotseling een collega een zware plank op zijn hoofd krijgen. Hij viel hard op de grond en bewoog niet meer. Door het constante lawaai van de machines wist ik dat roepen om hulp weinig zin zou hebben. Ik drukte snel op mijn Secure2Go alarmknop, die ik altijd bij me draag. Binnen enkele minuten waren de BHV’ers ter plaatse om hulp te bieden en de situatie onder controle te krijgen. Dankzij de snelle reactie en het gebruik van het alarm kon mijn collega snel de nodige medische zorg krijgen, wat mogelijk ernstige gevolgen heeft voorkomen.
Niemand wil ooit in een situatie terechtkomen waarin de noodknop noodzakelijk is, maar het is cruciaal dat deze altijd betrouwbaar functioneert. Daarom zorgen wij ervoor dat de werking van onze noodknoppen automatisch en continu wordt bewaakt, zodat je erop kunt vertrouwen wanneer het er echt op aankomt.