Tips over hoe agressie op de werkvloer te de-escaleren
14 mei 2024Uit onderzoek van Ipsos over agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer blijkt dat gemiddeld 74% van de respondenten die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn, te maken hebben gehad met ongewenst of agressief gedrag in contact met cliënten.

Hoor uit eerste hand wat je tegen agressie kunt doen?
Bij Secure2Go komen verschillende collega’s uit de zorg en hebben zelf ook te maken gehad met agressie op het werk. Zij weten dus uit ervaring hoe fijn het is dat je kunt rekenen op snelle hulp als dat nodig is. Mijn collega Rik Castelijns deelt zijn tips over hoe agressie op de werkvloer te de-escaleren:
Herkennen
De eerste stap en allerbelangrijkste is het identificeren van het type agressie (dit is wel voor de professionals onder ons). Of het nu gaat om frustratie agressie, instrumentele agressie of pathologische agressie, elke vorm vereist een unieke aanpak.
Veiligheid eerst
Ga altijd uit van je eigen veiligheid, dit staat voorop! Eerst goed voor jezelf zorgen, dan pas voor anderen. Vraag indien nodig om ondersteuning van collega’s of schakel de politie in.
Rust bewaren
Een kalme en neutrale houding kun je een situatie de-escaleren. Door rustig te blijven, nodig je de ander uit tot dialoog en verminder je de spanning.
Benoemen
Het uitspreken van wat je voelt of ervaart, zoals schrik of ongemak, kan een situatie aanzienlijk de-escaleren.
Luister naar je grenzen. Als iemand een grens overschrijdt, loop weg uit de situatie en trek je terug. Ga pas terug naar de situatie als je assistentie hebt.
Het meemaken van agressief gedrag kan een flinke impact hebben, heb je een incident meegemaakt, probeer erover te praten. Dit kan met een leidinggevende of collega’s zijn, maar ook zeker met familie of vrienden.
We vinden het leuk om je te helpen! Tijdens een kennismakingsgesprek luisteren we naar de uitdagingen die je hebt op het gebied van persoonlijke veiligheid en proberen we samen met jou de beste oplossing samen te stellen.
