zorg en hulpverlening

Met onze mobiele persoonsalarmering ben je in de jeugdzorg altijd voorbereid op agressie.

Veiligheid in de jeugdzorg

Veiligheid voor medewerkers in de jeugdzorg is een zeer actueel en belangrijk onderwerp. Professionals in de jeugdzorg worden in het werk namelijk dikwijls geconfronteerd met agressief gedrag van jeugdigen of hun omgeving. Uit de Factsheet 2018 van Platform Arbeidsmarkt Jeugdzorg blijkt dat maar liefst 3 op de 4 medewerkers in de jeugdzorg te maken krijgt met enige vorm van agressie of intimidatie.

Agressie en veiligheid jeugdzorg

  • In 2013 had 2 op de 3 werknemers te maken met verbale agressie, dit is gestegen naar 3 op de 4 werknemers in 2015 en is sindsdien constant;
  • Bij bedreiging/intimidatie zien we een stijgende trend: in 2013 had 36% hier nog mee te maken, in 2018 was dit 42%;
  • Bij seksuele intimidatie en fysieke agressie zien we ook overwegend een stijgende trend, met een wat lager aandeel voor fysieke agressie in 2017;

Bron: (Jeugdzorg werkt, 2018)

Dan is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op een alarmeringssysteem om collega’s of politie snel in te kunnen schakelen. Secure2Go biedt diverse oplossingen om op een discrete manier altijd en overal te kunnen alarmeren. Binnen de muren van residentiële voorzieningen of kantoor, maar ook daarbuiten tijdens ambulante werkzaamheden.

Met één druk op de alarmknop komt een verbinding met een gecertificeerde alarmcentrale tot stand, waarna een getrainde centralist de juiste hulp in kan schakelen. Ook interne alarmering naar collega’s is mogelijk. Dit kan door middel van ‘paging’ of met spraakberichten.

Hoe kan ik veilig werken in de jeugdzorg?

Veilig werken in de jeugdzorg is een thema wat hoog op de agenda staat bij de meeste organisaties die actief zijn in de jeugdzorg. Het is belangrijk dat de jeugdzorg organisatie een goed agressiebeleid heeft. Risico taxatie instrumenten en weerbaarheidstrainingen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Dit maakt namelijk dat medewerkers goed voorbereid en zelfverzekerd hun werk kunnen doen.

Een agressie incident is echter nooit uit te sluiten helaas. Ondanks alle trainingen en voorzorgsmaatregelen. Op dat moment is het zeer belangrijk om te kunnen vertrouwen op een gebruiksvriendelijke alarmknop om snel hulp in te kunnen schakelen van collega’s of politie.

Hoe werkt een alarmknop in geval van dreiging of agressie?

In het geval van dreiging of agressie wordt de alarmknop ingedrukt. De professional draagt de alarmknop meestal op het lichaam. Bijvoorbeeld in een jas- of broekzak, of met een riemclip aan de riem of lus van de broek. Het formaat van de knop is zeer compact. Hierdoor kan de knop onopvallend gedragen worden.

Op het moment dat de medewerker te maken krijgt met agressie of intimidatie, wordt de noodknop ingedrukt. Hiermee komt er automatisch een meeluisterverbinding tot stand met onze gecertificeerde alarmcentrale. Binnen 30 seconden zal de ervaren centralist via de sterke microfoon in de alarmknop meeluisteren met de situatie.

De centralist zal de alarmmelding verifiëren door de geluiden die hij of zij hoort, of doordat de gebruiker van de alarmknop het afgesproken codewoord noemt. Op dat moment zal de getrainde centralist de politie aansturen richting de locatie van de melding.

Als de organisatie beschikt over een eigen agressie beheersingsteam of beveiliging, kan ook deze gealarmeerd worden door het indrukken van de knop. In iedere situatie biedt Secure2Go maatwerk om de veiligheid in de jeugdzorg te vergroten. Kijk hier onze korte film om een indruk te krijgen van de mogelijkheden die wij bieden.

Kan ik een alarmknop ook op huisbezoek gebruiken?

Ook tijdens huisbezoeken zijn de alarmknoppen van Secure2Go zeer goed te gebruiken. Professionals in de ambulante jeugdzorg komen namelijk vaak achter de voordeur in de leefomgeving van de jeugdige. En van tevoren is helaas nooit met zekerheid in te schatten hoe een huisbezoek zal verlopen.

Daarom is het erg belangrijk dat de professional kan vertrouwen op een betrouwbare en gebruiksvriendelijke alarmknop. Een systeem wat tot op voordeur-niveau nauwkeurig bepaalt waar de medewerker zich bevindt. Daarom zijn de alarmknoppen van Secure2Go uitgerust met GPS-functie. In combinatie met een eenvoudige huisbezoek tool is daardoor altijd de actuele locatie van de medewerker bekend in het geval van alarm.

Nadat de medewerker de knop indrukt, komt een meeluisterverbinding tot stand met onze alarmcentrale. De getrainde centralist beschikt dan direct over alle noodzakelijke informatie over de locatie, de medewerker, en de doelgroep. Na verificatie van de dreiging zal de centralist de politie aansturen naar de locatie. Dus zeker voor ambulante medewerkers biedt Secure2Go zeer betrouwbare oplossingen.

Is spreekkamer of balie alarmering mogelijk met de alarmknoppen van Secure2Go?

Spreekkamer of balie alarmering is zeer goed mogelijk met de alarmknoppen van Secure2Go. Veel gesprekken in de jeugdzorg worden gevoerd in spreekkamers. Wanneer er sprake is van intimidatie of agressie, moet de medewerker snel en onopvallend alarm kunnen slaan. De alarmknoppen van Secure2Go zijn flexibel in te zetten, zodat er snel en betrouwbaar gealarmeerd kan worden. Dit kan door middel van een alarmknop die door de professional op het lichaam gedragen wordt. Of door een discrete remote button die onder de tafel bevestigd is. Deze remote button activeert de alarmknop die elders in de kamer onopvallend staat opgesteld.

 

Na een druk op de knop zal er interne alarmering in gang gezet worden door middel van paging naar andere alarmknoppen, of met spraakberichten naar vooraf ingestelde telefoonnummers. Ook kan er via sms of e-mail worden gealarmeerd.

Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om het alarmsignaal bij de gecertificeerde alarmcentrale te laten binnen komen, waarna de politie aangestuurd kan worden. Ook voor baliemedewerkers in de jeugdzorg is de oplossing met remote buttons onder de desk zeer geschikt. Er kunnen namelijk tot wel vijf remote buttons op een alarmknop worden aangesloten.

Alarmeren-met-remote-button

Zijn de alarmknoppen van Secure2Go geschikt voor onderling oproepen?

De alarmknoppen van Secure2Go zijn zeer geschikt om voor onderling oproepen te gebruiken. Dit kan op diverse manieren, en is zeer toepasbaar in residentiele jeugdzorg voorzieningen, waar jeugdigen individueel of in groepen wonen.

Zodra een professional geconfronteerd wordt met agressie of intimidatie wordt de alarmknop ingedrukt. Vervolgens zullen collega’s op hun eigen alarmknop een tril- en geluidsignaal binnenkrijgen. Dit heet paging. In het scherm van de knop verschijnt de naam van bijvoorbeeld de leefgroep, of van de medewerker die de knop heeft ingedrukt. Zo kunnen collega’s snel ter plaatse gaan om assistentie te bieden.

Er kan ook onderling gealarmeerd worden met een duidelijk spraakbericht, via een oproep op de mobiele of vaste telefoon.

Naast de interne alarmering naar collega’s kan de alarmmelding ook verzonden worden naar de alarmcentrale. Ook hier is maatwerk nodig en mogelijk om de veiligheid in de jeugdzorg te verhogen.

Hoe snel komt de hulp na het indrukken van de alarmknop?

Het is erg belangrijk dat hulp snel komt na het indrukken van de noodknop. Nadat de alarmknop is ingedrukt, komt deze met hoogste prioriteit binnen bij onze alarmcentrale. Binnen uiterlijk 30 seconden zal de getrainde centralist de alarmmelding openen en meeluisteren met de alarmknop. In de praktijk luistert de centralist binnen 20 seconden mee.

De politie mag aangestuurd worden na verificatie van de melding door de centralist. Verificatie kan doordat er geluiden te horen zijn die duiden op een incident, of als de gebruiker van de alarmknop het afgesproken codewoord uitspreekt. Alle reeds bekende informatie over locatie, aard van de werkzaamheden en de doelgroep worden doorgegeven aan de politie.

De centralist blijft meeluisteren, totdat de politie de regie over de melding heeft overgenomen. Het is ook mogelijk dat de centralist de meeluisterverbinding doorschakelt naar de politie.

De politie zal zo snel als mogelijk aanwezig zijn. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van de locatie waar de politie naar toe moet, en de beschikbaarheid van eenheden.

Hoe betrouwbaar is de werking van de persoonsalarmering?

Betrouwbaarheid van de werking van persoonsalarmering is cruciaal. Het kan namelijk over mensenlevens gaan. Secure2Go beschikt daarom sinds 2017 over de KIWA-certificering ‘mobiele beveiliging van personen’. Ieder jaar wordt Secure2Go gecontroleerd op meer dan 80 punten. De aanwezigheid van back-up systemen (redundancy), gegevensverwerking, en voortdurende bewaking van beschikbaarheid van de dienstverlening zijn bijvoorbeeld onderwerpen waar Secure2Go op gecontroleerd wordt.

Hierdoor kan Secure2Go met recht zeggen dat zij aantoonbaar betrouwbare dienstverlening levert. Op dit moment is Secure2Go ook de enige aanbieder van persoonlijke alarmsystemen in Nederland die aan de hoge KIWA-standaard voldoet en in bezit is van het certificaat.

Welke organisaties in de jeugdzorg gebruiken de alarmknoppen van Secure2Go?

Steeds meer organisaties in de jeugdzorg maken gebruik van de dienstverlening van Secure2Go. Onder andere ambulant werkers, groepswerkers, en behandelaars vertrouwen op de persoonsalarmering van Secure2Go.

Omdat de alarmknoppen meestal discreet worden gedragen, zijn wij als Secure2Go terughoudend met het publiceren wie onze klanten zijn. Uiteraard is het mogelijk om je in contact te brengen met gebruikers van onze systemen in de jeugdzorg. Zo kun je betrouwbare referenten informatie opvragen. Neem daarvoor geheel vrijblijvend contact met ons op.

Hoe weet ik of Secure2Go de juiste oplossing heeft voor mijn organisatie?

Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat Secure2Go voor jullie organisatie kan betekenen. Zoals je hebt gelezen, zijn er heel veel mogelijkheden om de veiligheid van professionals in de jeugdzorg te vergroten. Voor iedere situatie en vraag is een maatwerkoplossing beschikbaar. Wij denken daarin graag met je mee.

Daarnaast stellen wij onze whitepaper met nuttige inzichten en informatie gratis beschikbaar. Zo kunt je tot een goed overwogen besluit komen.

​Bronnen
Jeugdzorg werkt. (2018). Factsheet agressie Jeugdzorg 2018 . Utrecht: Jeugdzorg werkt.

Delen
Persoonsalarmering waar je altijd op kunt vertrouwen!
Pasfoto van Sjoerd van der Spoel | Specialis agressie alarmering
Contact from circle

Vraag een offerte aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je gegevens worden via een beveiligde SSL verbinding verstuurd
en niet opgeslagen in deze website.