Met een noodknop de politie waarschuwen

Met een noodknop de politie waarschuwen

Iedereen kan bij een spoedeisende situatie natuurlijk naar 112 bellen. Wie dat al eens heeft gedaan, weet dat je dan een aantal vragen moet beantwoorden. Het bellen van 112 bij een agressieincident verloopt zo:

“112 alarmcentrale, wie heeft u nodig? Politie, Brandweer of de ambulance?”

  • de politie graag!

“En waar wilt u de politie spreken?”

  • In Amsterdam!

“Ik verbind u door met de politie in Amsterdam, blijft u alstublieft aan de lijn”

“Politiemeldkamer, wat is de locatie van uw noodgeval?”

  • Dijkstraat 14 in Amsterdam

“Wat is er aan de hand?”

  • Ik word vastgegrepen en geslagen door een cliënt

“Bent u gewond?”

  • Dat weet ik niet, hij slaat me nog steeds

“Heeft uw cliënt een wapen?”

  • Niet dat ik weet, kom snel! Au.

“Wat is de naam van uw cliënt?”

“Bent u binnen in de woning”

“Kunt u de deur voor mijn collega’s opendoen als ze er zijn?”

“Ik stuur snel een auto uw kant op.”

Iedereen die wel eens in zo’n situatie is geweest of zich kan voorstellen hoe zo’n incident verloopt, ziet dat het doorgeven van zo veel informatie tijdens een worsteling vrijwel nooit mogelijk zal zijn. Bovendien moet je aanvaller het gebruik van een telefoon maar net toestaan. Moet je het adres waar je bent kunnen noemen en helder blijven communiceren.

Daarom werken veel professionals zoals zorgmedewerkers, hulpverleners en andere huisbezoekers die in deze situaties kunnen komen tegenwoordig met een noodknop.

Regelgeving

Deze noodknop mag volgens de huidige regelgeving niet rechtstreeks naar de politie melden. Bovendien kan dat in veel gevallen technisch ook niet omdat de politie alleen meldingen per telefoon ontvangt. Ook de kans dat er te vaak een vals alarm wordt ontvangen zou een te hoge druk op de spoedlijnen opleveren bij de politie.

Daarom is een convenant gesloten tussen de Nederlandse beveiligingssector en de politie. Een persoonsalarm verstuurt de melding en de locatie naar een particuliere alarmcentrale. Die controleren of de melding reëel is en geven dan alle relevante informatie direct door aan de juiste politiemeldkamer.

Aansluiting op de alarmcentrale is in veel gevallen onderdeel van het abonnement voor de gebruikers van onze alarmsystemen.

Vorige Man-down alarmering voor alleenwerkers
Volgende Opvolging door de particuliere alarmcentrale
Inhoudsopgave