Hoe kunnen we helpen?

Hoe kan ik met een noodknop de politie waarschuwen?

Schakel-de-hulpdiensten-in-met-je-alarmknop

Iedereen kan bij een spoedeisende situatie natuurlijk naar 112 bellen. Wie dat al eens heeft gedaan, weet dat je dan een aantal vragen moet beantwoorden. Als je de alarmcentrale belt dan wordt er gevraagd welke hulpdienst je nodig hebt; politie, brandweer of de ambulance. Als je de keuze voor politie maakt wordt er door de centralist gevraagd in welke plaats of omgeving je de politie wilt spreken. Vervolgens word je doorverbonden met de juiste locatie en wordt er aan je gevraagd waar de noodsituatie plaatsvindt. Daarna wordt er door de politie een omschrijving van de situatie gevraagd, zodat ze weten welke hulp ze moeten inschakelen. De politie vraagt ook of je zelf in staat bent om bijvoorbeeld een deur voor ze te openen. Ze hebben veel informatie nodig in een korte tijd, wanneer alles helder is voor de politie wordt er actie ondernomen.

Kan je in iedere situatie alarmeren?

Ook als je nog nooit in dergelijke situatie bent geweest kan je je vast wel voorstellen hoe dit verloopt. Het doorgeven van veel informatie tijdens bijvoorbeeld een worsteling zal vrijwel niet mogelijk zijn. Helder communiceren en jouw locatie doorgeven is niet iets waar je op zit te wachten als er zich een levensbedreigende situatie voordoet.

Is een noodknop voor professionals de oplossing?

Steeds meer hulpverleners in verschillende sectoren krijgen te maken met agressie en geweld. In de meeste gevallen richt de agressie en het geweld zich tegen hen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Hierbij staan soms zelfs mensenlevens op het spel. Het is dus van groot belang dat hulpverleners veilig hun werk kunnen doen. Daarom werken veel professionals zoals zorgmedewerkers, hulpverleners en andere huisbezoekers die in deze situaties kunnen komen tegenwoordig met een mobiele noodknop.

Regelgeving

Deze noodknop mag volgens de huidige regelgeving niet rechtstreeks naar de politie melden. Bovendien kan dat in veel gevallen technisch ook niet omdat de politie alleen meldingen per telefoon ontvangt. Ook de kans dat er te vaak een vals alarm wordt ontvangen zou een te hoge druk op de spoedlijnen opleveren bij de politie.

Schakel de politie in met behulp van de alarmcentrale

Daarom is een convenant gesloten tussen de Nederlandse beveiligingssector en de politie. Een persoonsalarm verstuurt de melding en de locatie naar een particuliere alarmcentrale. Die controleren of de melding reëel is en geven dan alle relevante informatie direct door aan de juiste politiemeldkamer. Aansluiting op de alarmcentrale is in veel gevallen onderdeel van het abonnement voor de gebruikers van onze alarmsystemen. Hoe opvolging door de alarmcentrale exact werkt lees je in ons artikel.

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave