Hoe werkt interne positiebepaling?

Interne positiebepaling

Als je als organisatie de keuze hebt gemaakt om het personeel op de werkvloer uit te rusten met een alarmknop, dan is het noodzakelijk om te weten waar hij/zij zich bevindt op het moment dat de alarmknop wordt ingeschakeld. Stel de medewerker is alleen aan het werk in een grote fabrieksruimte, zonder direct toezicht van een collega, en hij/zij wordt onwel. Dan is het noodzakelijk dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse komt. Met interne positiebepaling (IPS) weet je waar iemand zich in het pand bevindt.

Alarmknop koppelen

Een alarmknop is een uitkomst voor mensen die tijdens hun werk in een situatie komen waarbij ze gevaar lopen. Deze alarmknop kun je ook koppelen aan een vaste ruimte in het pand. Bijvoorbeeld een spreekkamer, een magazijn of bij een specifieke balie. De ontvanger van het alarm krijgt de exacte locatie door bij de melding en weet waar hij/zij naar toe moet. Maar het kan ook zijn dat iemand zich door het pand heen beweegt, een heftruckchauffeur bijvoorbeeld. De locatie kan dan niet gekoppeld worden aan een vaste ruimte. 

Beacons

Als de alarmknop door een groter deel of door het hele pand gebruikt wordt, dan kun je gebruik maken van locatie bakens (beacons). Dat zijn kleine draadloze kastjes die op strategische plekken worden opgehangen. Ze zenden frequent een signaal uit dat wordt ontvangen door de alarmknop. Het sterkste signaal wordt vervolgens meegestuurd met het alarm. Hoe precies dat is, is afhankelijk van de hoeveelheid beacons die worden opgehangen. Dat kan per kamer, maar een pand of ruimte kan ook in zones worden opgedeeld. Interne positiebepaling is in dit geval altijd maatwerk. We geven daar graag advies over.

Waarom geen GPS

De reden waarom wij binnen in een ruimte niet met GPS werken is omdat GPS alleen buiten werkt, je moet zicht hebben op de hemel. In gebouwen heb je nauwelijks zicht op satellieten en door de stalen of betonnen constructies worden GPS signalen vaak verstoord. Mocht je binnen in een gebouw wel een GPS locatie hebben, dan is deze meestal onbetrouwbaar en dat wil je niet in een noodsituatie.

Meer informatie over interne positiebepaling?

Wil je meer informatie over hoe wij de interne positiebepaling? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave