Hoe werkt interne positiebepaling?

Persoonlijke noodknop voor in de spreekkamer

Interne positiebepaling

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor de veiligheid van medewerkers. Een daarvan is een alarmsysteem waarbij er tijdens een noodsituatie een alarm afgaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een man-down systeem. Dit wordt gebruikt om te waarschuwen wanneer mensen zonder direct toezicht werken en er sprake is van een arbeidsongeval of acute gezondheidsklachten. Andere termen die gebruikt worden zijn omvalbeveiliging of alleenwerk beveiliging. Wanneer mensen gebruik maken van een man-down systeem, dragen ze een alarmknop bij zich waarmee ze op verschillende manieren kunnen alarmeren bij noodsituaties.

In iedere situatie dat er iemand hulp nodig heeft, wil je uiteraard weten waar hij/zij zich in het pand bevindt. Omdat het zo kan zijn dat degene die alarm heeft geslagen dit zelf niet kan doorgeven, zijn er verschillende andere manieren om achter de interne positiebepaling (IPS) te komen. Dit doe je aan de hand van Real Time Locating Systems (RTLS).

Alarmknop koppelen

Een alarmknop is een uitkomst voor mensen die tijdens hun werk in een situatie komen waarbij ze gevaar lopen. Deze alarmknop kun je koppelen aan een vaste ruimte in het pand. Bijvoorbeeld een spreekkamer, een magazijn of bij een specifieke balie. De ontvanger van het alarm krijgt de locatie door bij de melding en weet waar hij/zij naar toe moet.

Beacons

Als de alarmknop door een groter deel of door het hele pand gebruikt wordt, dan kun je gebruik maken van locatie bakens (beacons). Dat zijn kleine draadloze kastjes die op strategische plekken worden opgehangen. Ze zenden frequent een signaal uit dat wordt ontvangen door de alarmknop. Het sterkste signaal wordt vervolgens meegestuurd met het alarm. Hoe precies dat is, is afhankelijk van de hoeveelheid beacons die worden opgehangen. Dat kan per kamer, maar een pand of ruimte kan ook in zones worden opgedeeld. Interne positiebepaling is altijd maatwerk. We geven daar graag advies over.

Waarom geen GPS

De reden waarom wij niet met GPS werken is omdat GPS alleen buiten werkt, je moet zicht hebben op de hemel. In gebouwen heb je nauwelijks zicht op satellieten en door de stalen of betonnen constructies worden GPS signalen vaak verstoord. Mocht je binnen in een gebouw wel een GPS locatie hebben, dan is deze meestal onbetrouwbaar en dat wil je niet in een noodsituatie.

Meer informatie over interne positiebepaling?

Wil je meer informatie over hoe wij de positie bepalen? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Vraag informatie aan:

Wil je meer informatie? Of wil je een vrijblijvende afspraak maken met onze adviseurs? Vul het formulier in en je ontvangt z.s.m. een reactie van ons.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Inhoudsopgave