Wist je dat de RIE verplicht is voor bijna alle organisaties?

Met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie, kortweg RI&E, brengt een organisatie in kaart welke risico’s medewerkers en bezoekers lopen, welke maatregelen er genomen zijn om deze risico’s zo veel mogelijk te beperken en welke maatregelen er aanvullend nog nodig zijn.

 

Het maken en bijhouden van een RI&E is voor vrijwel iedere organisatie met medewerkers verplicht. Dit is geregeld in de Arbowet. Bij een bedrijf met meer dan 25 medewerkers moet deze getoetst worden door een gecertificeerde deskundige. Bij minder dan 26 medewerkers kan een werkgever gebruik maken van een branche-RI&E. Deze hoeft dan niet getoetst te worden. 

 

Wat moet je met de RIE in kaart brengen en oplossen?

De RI&E maakt inzichtelijk welke maatregelen er genomen kunnen worden. Grofweg is dat in drie fasen onder te verdelen.

  • Preventie, beleid en maatregelen
  • Repressie
  • Nazorg en opvolging

 

Preventie, beleid en maatregelen

Onder preventie en beleid wordt bijvoorbeeld verstaan, het aanwijzen van een preventiemedewerker (agressiecoördinator), het opstellen van een helder agressieprotocol en huisregels en het bekendmaken daarvan. Maar ook het verzorgen van een goede training voor de medewerkers en het nemen van de juiste technische en bouwkundige maatregelen.

 

Een balie kan verhoogd worden en een spreekkamer kan zo worden ingericht dat de bezoeker niet tussen de professional en de vluchtroute in kan staan. Losse voorwerpen op bureaus kunnen worden vastgezet en er kan een goed werkend alarmeringssysteem worden aangebracht waarmee in geval van nood collega’s, de beveiliging of de politie gewaarschuwd kan worden.

 

Repressieve aandachtspunten bij agressie

Repressie is het bedwingen van acuut gevaar. Eigenlijk zijn dit korte handelingen die met goed beleid en de juiste maatregelen ongetraind en voorbereid zijn voor het geval de situatie escaleert.

  • Grenzen aangeven
  • Alarmeren
  • Jezelf in veiligheid brengen
  • Zorgen voor de veiligheid van andere aanwezigen
  • De pleger aan laten houden of verwijderen

 

Nazorg bieden en opvolging geven bij agressie

Direct daarna komt nazorg en opvolging aan de orde. De processen daarvoor heb je vooraf opgesteld, maar de uitvoering moet zo snel als mogelijk na een incident worden opgestart. Nazorg voor de betrokken medewerker(s) en eventuele ooggetuigen en opvolging naar de dader. Ook kan een werkgever namens de werknemer aangifte doen bij de politie en een schadevergoeding eisen. Het is sowieso belangrijk om een incident te registreren. Hierdoor is het op lange termijn inzichtelijk hoe vaak agressie voorkomt binnen de organisatie maar kan ook gezien worden of maatregelen werken en kunnen bepaalde trends gesignaleerd worden.

 

Psychosociale arbeidsbelasting

Tevens onderdeel van de RI&E is een blik op de psychosociale arbeidsbelasting van de medewerkers. Daarbij wordt onder andere gekeken naar zaken als werkdruk en stress, maar ook naar de risico’s op interne en externe agressie.

De praktijk wijst uit dat agressie van grote invloed is op het werkplezier en het welbevinden van medewerkers. Langdurig blootgesteld worden aan agressie, of chronische angst daarvoor geven stressklachten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

 

De RI&E houdt niet op bij de uitgang van het pand

Vaak wordt bij het behandelen van de RI&E vooral gekeken naar de situatie binnen de muren van de organisatie. Vergeet echter niet dat bij veel organisaties de medewerkers ook op pad gaan. Buiten de deur kunnen ze ook geconfronteerd worden met ongewenst gedrag of agressie. Dan staat een medewerkers er vaak alleen voor. Met een mobiele alarmknop kun je er voor zorgen dat ze altijd en overal snel hulp kunnen inroepen en er dus nooit helemaal alleen voor staan tijdens een risicovol moment.

Ontmoet onze specialist in agressiealarmering
Uiteraard geheel vrijblijvend!
Alarmering
  • Hoe wordt de locatie van de alarmknop bepaald?

    Er zijn verschillende mogelijkheden om de locatie van de alarmknop en gebruiker te bepalen bij een alarm. Bijvoorbeeld met GNSS (GPS), locatie bakens, Wifi-acces points, onze adresregistratie tool en door een alarmapparaat aan een vaste ruimte te koppelen.

    Verder lezen Over Hoe wordt de locatie van de alarmknop bepaald?

  • Waar worden de alarmknoppen voor gebruikt?

    Onze alarmknoppen worden gebruikt om hulp in te schakelen als je tijdens het werk gevaar loopt. Denk daarbij aan de kans op agressie, het risico op een arbeidsongeval of acute gezondheidsproblemen.

    Verder lezen Over Waar worden de alarmknoppen voor gebruikt?

  • Leveren jullie ook AWARE alarmering voor slachtoffers van huiselijk geweld? 

    Een AWARE systeem wordt vaak ingezet als onderdeel van een uitgebreid (ambulant) hulpverleningstraject. Alleen organisaties die deze AWARE-trajecten aanbieden kunnen bij ons de AWARE alarmering afnemen. Wij leveren niet rechtstreeks aan particulieren.

    Verder lezen Over Leveren jullie ook AWARE alarmering voor slachtoffers van huiselijk geweld? 

  • Leveren jullie alarmering voor mensen die bedreigd worden? 

    Ja wij leveren regelmatig noodknoppen aan mensen die te maken hebben met werkgerelateerde bedreiging.

    Verder lezen Over Leveren jullie alarmering voor mensen die bedreigd worden? 

  • Is het mogelijk om discreet te alarmeren? 

    Onze alarmknoppen zijn ervoor gemaakt om discreet en snel te alarmeren. Vooral in het geval van een agressie incident wil je niet dat het nog meer uit de hand loopt omdat men bijvoorbeeld ziet dat er hulp wordt ingeschakeld.

    Verder lezen Over Is het mogelijk om discreet te alarmeren? 

  • Welke procedure volgt de particuliere alarmcentrale? 

    Als de alarmcentrale een melding ontvangt van een persoonsalarm dan komt deze als een prioriteit 1 melding binnen. Het kan immers om een mensenleven gaan. Een centralist zal zo snel mogelijk een meeluisterverbinding openen, een inschatting maken van de situatie en bepalen of de komst van de politie noodzakelijk is.

    Verder lezen Over Welke procedure volgt de particuliere alarmcentrale? 

  • Hoe werkt een spraakbericht?

    Om een alarmmelding te ontvangen op je telefoon kan je kiezen voor een spraakbericht. Dit bericht kan je vervolgens afluisteren. Ook als je telefoon op trillen of ‘niet storen’ staat wil je een alarmmelding niet missen. Om deze spraakberichten altijd te horen op je telefoon moet je een aantal instellingen wijzigen.

    Verder lezen Over Hoe werkt een spraakbericht?

  • Op welke manieren kunnen mijn collega’s gealarmeerd worden?

    Als je gebruik maakt van onze dienstverlening dan zijn er verschillende manieren om collega’s te alarmeren. De alarmmelding kan gedaan worden via een spraakbericht, paging of piepersysteem, BHV-apps en andere systemen of via het online alarmeringsplatform van Secure2Go.

    Verder lezen Over Op welke manieren kunnen mijn collega’s gealarmeerd worden?

  • Kan ik met een alarmknop direct de politie inschakelen?

    Volgens de huidige regelgeving mag een alarmknop niet direct de politie inschakelen. Technisch en praktisch is dit ook niet haalbaar. Onze alarmknoppen staan wel in directe verbinding met de alarmcentrale. Zij luisteren met de situatie mee en kunnen de politie inschakelen als de situatie daar om vraagt.

    Verder lezen Over Kan ik met een alarmknop direct de politie inschakelen?

Hardware
  • Verschil tussen alarmknop en app

    Het grootste verschil tussen een losse alarmknop en een app op de telefoon is dat je met een losse alarmknop een extra apparaat bij je draagt. Maar dit weegt in onze ogen niet op tegen de betrouwbaarheid en functionaliteiten die een fysieke alarmknop met zich meebrengen.

    Verder lezen Over Verschil tussen alarmknop en app

  • Welke functies zitten er op de alarmknoppen?

    De belangrijkste functie van de alarmknop is natuurlijk het alarm activeren, maar daarnaast heeft de knop meer functionaliteiten zoals een spraakbericht, pieper-oproep of melding in de app versturen naar collega’s, een meeluisterfunctie, verbinding maken met de alarmcentrale, man-down functie en actuele GPS gegevens meesturen.

    Verder lezen Over Welke functies zitten er op de alarmknoppen?

  • Hoe wordt de alarmknop opgeladen?

    Opladen van onze alarmknoppen kan met de standaard Twig laadadapter of met onze zelf ontwikkelde bureaulader. Voor organisaties die meerdere alarmknoppen gebruiken hebben we ons eigen Docking Station ontwikkeld. Dit zijn zes laders op een stevige metalen kast. De accu gaat minimaal 12-18 uur mee afhankelijk van de instellingen van de alarmknop.

    Verder lezen Over Hoe wordt de alarmknop opgeladen?

  • Wat voor alarmknoppen hebben jullie?

    Wij hebben verschillende alarmknoppen zoals de Secure Cube, Secure XL, Secure Remote Button en de Secure Signal Units. Keuze voor alarmknop hangt af van de situatie en de functionaliteiten die je nodig hebt.

    Verder lezen Over Wat voor alarmknoppen hebben jullie?

Implementatie
  • Hoe werkt de instructie aan de gebruikers? 

    Voor de meeste oplossingen hebben we een instructiefilm beschikbaar. Daarnaast ontvangt iedere eindgebruiker een gedetailleerde gebruiksinstructie per mail. Ook verzorgen we voor al onze klanten een persoonlijke instructie bij de uitlevering. Deze persoonlijke instructies kunnen telefonisch worden gegeven of online. We kunnen ook op locatie komen voor een fysieke instructie.

    Verder lezen Over Hoe werkt de instructie aan de gebruikers? 

  • Wat moet er gedaan worden om de alarmknoppen in gebruik te nemen?

    Een goede voorbereiding is het halve werk. We bespreken de oplossing met je en we vragen je om een aantal belangrijke gegevens met ons te delen. Daarna doen wij het werk en leveren we een werkende oplossing bij je af. Starten lopen dus!

    Verder lezen Over Wat moet er gedaan worden om de alarmknoppen in gebruik te nemen?

Juridisch en Privacy
Kwaliteit en betrouwbaarheid
Man-Down en BHV
  • Hoe werkt BHV alarmering?

    BHV alarmering betreft het systeem waarbij personen binnen de organisatie een BHV’er kunnen oproepen in het geval van een calamiteit zoals onwelwording maar ook bijvoorbeeld bij een brand. Er zijn verschillende mogelijkheden voor BHV alarmering zoals ons Secure Connect systeem. Met één druk op de alarmknop wordt het alarmbericht vanuit ons alarmeringsplatform doorgestuurd naar de juiste collega’s.

    Verder lezen Over Hoe werkt BHV alarmering?

  • Wat is een alleenwerker?

    Je bent een alleenwerker als je buiten het zicht of gehoorafstand van collega’s werkzaamheden verricht.

    Verder lezen Over Wat is een alleenwerker?

  • Wat is man-down alarmering?

    Man-down alarmering is de functie dat er automatisch wordt gealarmeerd als je onwel wordt of een arbeidsongeval krijgt en er geen collega in de buurt is die jou kan opmerken/helpen.

    Verder lezen Over Wat is man-down alarmering?

Over Secure2Go
Overige vragen
  • Biedt Secure2Go ook agressietrainingen aan?

    Die bieden wij zelf niet aan. We hebben wel een aantal partners die we kennen via onze klanten. Zij kunnen zeker iets voor je betekenen.

    Verder lezen Over Biedt Secure2Go ook agressietrainingen aan?

  • Hoe schrijf je een agressiebeleid?

    In het agressiebeleid worden organisatorische en technische maatregelen vastgelegd zoals de afspraken m.b.t. de acceptabele omgangsnormen, de preventieve maatregelen, huisregels en de opvolging van incidenten.

    Verder lezen Over Hoe schrijf je een agressiebeleid?

  • Heb je met een alarmknop ook nog een agressietraining nodig? 

    Het dragen van een alarmknop zorgt er niet voor dat er geen (agressie) incident meer plaatsvindt dus het volgen van agressietraining is zeker nog aan te raden.

    Verder lezen Over Heb je met een alarmknop ook nog een agressietraining nodig? 

  • Wat is een RI&E? 

    Met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie, kortweg RI&E, brengt een organisatie in kaart welke risico’s medewerkers en bezoekers lopen, welke maatregelen er genomen zijn om deze risico’s zo veel mogelijk te beperken en welke maatregelen er aanvullend nog nodig zijn.

    Verder lezen Over Wat is een RI&E? 

  • Vergroot een alarmknop de arbeidsveiligheid? 

    Arbeidsveiligheid is een belangrijk thema en als werkgever wil je dat het personeel zich veilig voelt maar ook dat hij/zij zich in veiligheid kan brengen als dat nodig is. Een alarmknop helpt om direct de juiste hulp in te schakelen als de situatie daar om vraagt.

    Verder lezen Over Vergroot een alarmknop de arbeidsveiligheid? 

Technisch
  • Hoe werkt locatiebepaling binnen?

    Als de alarmknop door het hele pand gebruikt wordt, dan wordt er gebruik gemaakt van locatie bakens (beacons). Deze kleine draadloze kastjes worden op strategische plekken opgehangen en zenden frequent een signaal uit. Het sterkste signaal wordt vervolgens meegestuurd met het alarm. Bij een noodknop op een vaste locatie wordt de locatie ook meegegeven met het alarm.

    Verder lezen Over Hoe werkt locatiebepaling binnen?

  • Hoe werkt locatiebepaling buiten?

    Locatiesatellieten zenden vanuit de ruimte signalen uit die plaats- en tijdsbepalingsgegevens doorgeven aan GNSS-ontvangers, in ons geval de alarmknoppen. De ontvangers gebruiken deze gegevens vervolgens om de locatie te bepalen.

    Verder lezen Over Hoe werkt locatiebepaling buiten?

  • Werkt de alarmknop op 3G, 4G of 5G?

    4G wordt de standaard. 2G en 3G kunnen nog tot eind 2026 gebruikt worden.

    Verder lezen Over Werkt de alarmknop op 3G, 4G of 5G?