BELGISCHE GEMEENTE WERKT MET ALARMKNOP TEGEN AGRESSIE.

Belgische gemeente werkt met alarmknop tegen agressie

’’De werking van de alarmknop is heel simpel en effectief.’’

BELGISCHE GEMEENTE WERKT MET ALARMKNOP TEGEN AGRESSIE

Een middelgrote gemeente in Oost-Vlaanderen maakt inmiddels al 2,5 jaar gebruik van de agressiealarmering van Secure2Go. De noodknoppen worden op verschillende plekken binnen de organisatie gebruikt. Ook vindt de gemeente het belangrijk dat de alarmknop mee wordt genomen naar huisbezoeken.

De veiligheid van medewerkers wordt voor werkgevers een steeds belangrijker thema. Doordat meerdere keren spanningen ontstonden tussen burgers en gemeentefunctionarissen werd de noodzaak om hier iets aan te doen zichtbaar. Naast het instellen van een interventieteam werd er gezocht naar een geschikte manier om te kunnen alarmeren tijdens een incident.

DE ALARMKNOP WORDT BREED INGEZET

In het onthaal van het gemeentehuis bevinden zich diverse loketten en consultatieruimtes. Daar zijn overal alarmknoppen geïnstalleerd. Een incident blijft zo nooit lang onopgemerkt, wat bijdraagt aan ieders veiligheid.

De ICT-projectmanager van de gemeente zegt: “We hebben verschillende diensten binnen onze organisatie. Je hebt bijvoorbeeld dienst financiën, dienst stedenbouw en dienst communicatie. Ook bij locaties als het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) en het Sociaal Huis geven we diensten naar de burgers toe. Op al deze locaties bevindt zich bij ieder bureau een alarmknop, waarbij er intern hulp wordt ingeschakeld als dat nodig is.”

OP IEDERE WERKPLEK KUNNEN ALARMEREN

Het Sociaal Huis van de dienst OCMW is het aanspreekpunt en informatieloket waar inwoners met alle vragen over sociale dienstverlening terecht kan. Denk hierbij aan aanvullende thuiszorg, administratieve hulpverlening, poetsdienst en maatschappelijke dienstverlening. Hier staan professionals continu in contact met de burger. Daardoor is er een verhoogd risico dat gesprekken escaleren. Alle medewerkers moeten dan ook in alle situaties kunnen alarmeren.

De projectmanager zegt daarover: “Toen wij gaandeweg merkten dat er een uitbreiding van het systeem nodig was om alle werkplekken te voorzien van een alarmknop, heeft Secure2Go dat heel snel en efficiënt voor ons geregeld. Daarnaast zijn in alle consultatieruimtes noodknoppen aanwezig. Ook hebben collega’s van het Sociaal Huis de beschikking over mobiele knoppen als zij op huisbezoek gaan.”

INFORMEREN EN BEWUSTWORDING

De organisatie vindt het belangrijk om iedereen te wijzen op de noodzaak en de aanwezigheid van het alarmsysteem. Zo kunnen ze onopvallend en razendsnel hulp inroepen als hun persoonlijke veiligheid in het geding is. Bewustwording is heel belangrijk voor de veiligheid.

De IT-projectmanager licht toe: “De eerste stap is informatie geven dat het systeem effectief bestaat. Het is belangrijk om het verhaal over de werking van het systeem te vertellen aan collega’s. Hoe ziet zo’n knop er eigenlijk uit, waar zijn de knoppen aanwezig en hoe moeten ze gebruikt worden? Maar daarnaast is het zelf een keer testen ook cruciaal. Druk de knop een keer in, hoe voelt de trilling en hoe ervaar je het gebruik.”

SIMPEL EN HANTEERBAAR

De Belgische overheidsinstantie was niet alleen op zoek naar een technische oplossing maar ook naar heldere adviezen en goede ondersteuning bij de implementatie van de oplossing. Door op deze punten goed te scoren werd Secure2Go uiteindelijk gekozen als leverancier.

“Het alarmsysteem stuurt de meldingen naar collega’s. Doordat we onderling alarmeren is er altijd een collega in de buurt die hulp kan bieden. Het is een ‘people-based’ systeem dat de medewerkers echt betrekt tot het alarmsysteem. De ervaringen die wij hebben met de oplossing zijn zeer positief. Het is een simpel hanteerbaar systeem”, geeft de manager aan.

GOEDE SERVICE EN SNELLE HULP

“Secure2Go ondersteunt ons altijd goed met heldere instructies, snelle service en persoonlijke telefonische bereikbaarheid. Ook tijdens het uitvoeren van tests zijn ze meewerkend en is er duidelijke communicatie. Om deze redenen adviseer ik vergelijkbare en andere organisaties ook zeker om met deze systemen te gaan werken. Een eenvoudig te bedienen systeem met een duidelijke rode knop. Ik vind dat veel meer werkgevers de inzet van alarmknoppen moeten overwegen, vooral om de veiligheid van hun personeel te vergroten”, zegt de manager.

HOE VEILIG WERKT JOUW ORGANISATIE?

Steeds meer gemeenten in Belgie en Nederland maken gebruik van de alarmeringssystemen van Secure2Go. Als u benieuwd bent op welke manier de oplossingen van Secure2Go bij kunnen dragen aan de veiligheid van uw medewerkers, dan gaan we graag met u in gesprek.

 

Download deze case als pdf

Disclaimer – De organisatie en de medewerker in dit artikel worden bewust niet met naam en toenaam genoemd. De alarmeringsoplossing wordt namelijk discreet gebruikt. Uiteraard kunnen we u op verzoek rechtstreeks in contact brengen met deze organisatie.

Contact from circle

Vraag een offerte aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je gegevens worden via een beveiligde SSL verbinding verstuurd
en niet opgeslagen in deze website.