FACT-TEAM GAAT OP HUISBEZOEK MET MOBIELE ALARMKNOP

Alarmknop tegen agressie bij gemeente blijkt succesvol

“Een spannend beroep is het wel!”

FACT-TEAM GAAT OP HUISBEZOEK MET MOBIELE ALARMKNOP.

Sinds begin 2021 nemen alle medewerkers van een Gelderse instelling voor ambulante forensische behandeling altijd de mobiele alarmknop van Secure2Go mee op huisbezoek. Hiermee kunnen ze onopvallend en razendsnel hulp inroepen als hun persoonlijke veiligheid in het geding is. Met deze oplossing geeft de organisatie een antwoord op het toenemende gevoel van onveiligheid tijdens het werk.

Het FACT-team behandelt en begeleid mensen die in aanraking zijn geweest (of dreigen te raken) met justitie, door psychische problemen of een psychiatrische stoornis. De behandeling vindt plaats in de leefomgeving van de forensische patiënten bij wie de ambulante medewerkers vaak alleen op huisbezoek gaan. “De onderwerpen wonen, werken en financiën roepen regelmatig negatieve gevoelens op bij de patiënten, waardoor de gesprekken heel moeilijk kunnen verlopen. De spanning loopt op, agressie ligt op de loer en een reëel gevaar dreigt voor de medewerkers. Als je er dan alleen voor staat, voel je een enorm gevoel van onveiligheid”, aldus de manager van het team. “Het is daardoor best een spannend beroep.”

EIGEN MAATREGELEN

Het is natuurlijk niet zo dat het team voorheen helemaal onvoorbereid de patiënten bezocht. De organisatie en het team hadden al veel maatregelen genomen om de veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen. Zo volgden de medewerkers regelmatig trainingen waarin ze leren om de signalen te herkennen van opkomende agressie en hoe zij hiermee om moeten gaan. Er werd een centrale agenda bijgehouden waarin alle huisbezoeken van de medewerkers genoteerd staan. En aan het einde van de dag moest iedereen zich afmelden zodat het duidelijk was dat iedereen weer veilig op weg naar huis was.

MEER VEILIGHEID NODIG

“Toch voelde dat systeem niet helemaal waterdicht”, zegt de teammanager. “Als er op het eerste huisbezoek al iets misgaat, weten de collega’s dat pas aan het einde van de dag en wordt er niet direct gehandeld. Met de gevaarsetting die bij ons werk hoort groeide de behoefte aan een systeem waarmee de medewerkers direct hulp kunnen inschakelen als de situatie uit de hand loopt.”

MOBIELE ALARMKNOP

Daarom nemen de teamleden tegenwoordig de mobiele alarmknop van Secure2Go mee tijdens hun huisbezoeken. Volgens de teammanager ervaren zij een groter gevoel van veiligheid door de wetenschap dat er direct en discreet gehandeld kan worden. “Als ze hulp nodig hebben drukken ze kort op de knop. Daarna luistert er een centralist mee met de situatie. Die kan direct de politie aansturen als dat nodig is. Een telefoon kan zomaar uit je handen geslagen worden of het bereik kan slecht zijn waardoor 112 bellen niet meer lukt. Dan wordt de situatie gevaarlijker en angstiger. De kleine, onopvallend gedragen alarmknop biedt daarom een groot voordeel voor ons.”

KEUZE MAKEN

De organisatie heeft een aantal systemen met elkaar vergeleken en heeft uiteindelijk een overtuigende keuze gemaakt voor Secure2Go. “Het is niet alleen een keuze voor de oplossing zelf. We hebben ook voor deze leverancier gekozen vanwege de grote servicegerichtheid en de goede bereikbaarheid. Het advies dat ze gaven was helder en gestaafd op ervaring. Er wordt in oplossingen gedacht en dat maakt de samenwerking heel fijn.”

DE EERSTE MELDING, ALLES WERKTE PERFECT!

Gelukkig zijn echte incidenten bij dit team sinds de invoering van de persoonsalarmering nog uitgebleven. Er is één keer een alarmknop geactiveerd sinds ze in gebruik genomen zijn. “Dat was een loos alarm, maar het was goed om te ervaren dat de hele keten goed en adequaat functioneerde. Het bevestigde dat ons gevoel van veiligheid terecht is.”

HOE VEILIG WERKT JOUW ORGANISATIE?

Meerdere FACT-teams, verspreid door het land, maken gebruik van onze mobiele agressiealarmering. Spreekt dit je aan en wil je weten op welke manier de oplossingen van Secure2Go bij kunnen dragen aan de veiligheid van jullie medewerkers? Dan horen we graag van je.

 

Disclaimer – De organisatie en de medewerker in dit artikel worden bewust niet met naam en toenaam genoemd. De alarmeringsoplossing wordt namelijk discreet gebruikt. Uiteraard kunnen we je op verzoek rechtstreeks in contact brengen met deze organisatie.

Contact from circle

Vraag een offerte aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Je gegevens worden via een beveiligde SSL verbinding verstuurd
en niet opgeslagen in deze website.