Werken wijkteams veilig?

Werken in de wijk, dicht bij de burger en regelmatig zelfs bij de burger achter de voordeur. Dat is wat de professionals van de honderden sociale wijkteams in Nederland dagelijks doen. Hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben, daar zijn ze voor.

Maar zijn de hulpverleners in de wijk zelf wel in staat om agressief gedrag te begrenzen of om snel de juiste hulp in te roepen als ze onverhoopt toch in een bedreigende situatie terecht komen?

Een belrondje langs diverse teams in het land leert dat een goed agressiebeleid en een betrouwbaar alarmeringsmiddel vaak nog ontbreekt:

“We bestaan pas twee jaar. Daar is ons team nog niet aan toegekomen”

“We hebben allemaal een andere werkgever. Iedereen regelt dat op z’n eigen manier. Hoe? Geen idee!”

“Ik denk niet dat we daar budget voor hebben”

“Agressiebeleid…, daar vraagt u me wat”

“Agressie hoort nou eenmaal bij ons werk mevrouw”

Dit zijn enkele schokkende uitspraken uit de snelle inventarisatie. Zeker als je bedenkt dat een werkgever volgens de Arbowet de plicht heeft om haar medewerkers optimaal te faciliteren in veilige werkomstandigheden. Daarbij hoort ook een gedegen agressiebeleid met duidelijke werkafspraken, gedegen training en passende maatregelen zoals mobiele alarmknoppen waarmee snel en onopvallend assistentie ingeroepen kan worden als dat nodig is. Het is ieders recht om zich waar dan ook – in het wijkgebouw, op straat of tijdens een huisbezoek – veilig te kunnen voelen.

Zou je het thema ‘omgaan met emotioneel en agressief gedrag’ binnenkort een keer in je team willen bespreken? Bedenk dan met elkaar of jullie een goed beleid hebben dat bij iedereen bekend is en breng dan direct eens in kaart of er collega’s zijn die zich wel eens onveilig voelen tijdens hun werk. Wacht niet met het nemen van maatregelen totdat het een keer misgaat maar zet met een preventief beleid in op voorkoming en begrenzing van agressie en geweld.

Wil je hulp bij dit proces dan zouden jullie allereerst deze enquête eens in kunnen vullen. Wil je advies bij het opstellen van een agressieprotocol of bij het kiezen van de juiste maatregelen dan kunnen wij je samen met onze ervaren partners zeker verder helpen. Neem hiervoor gerust eens contact met ons op.