Ambtenaar van der Laan werd slachtoffer van agressie.

“We maken je af!”

‘Wat?’ zegt hij. Ik loop naar hem toe. Hij kijkt even naar de jongens die bij hem staan. ‘Wat zei je?’. Ik herhaal dat hij beter terug naar school kan gaan om te voorkomen dat zijn ouders opnieuw een hoge boete moeten betalen.

‘Is alleen maar een tip Richard. Komaan, pak je spullen en ga naar school.’ Hij spuugt voor mijn voeten.

De groep jongens wordt groter. Dit voelt onveilig, als leerplichtambtenaar herken ik de driftkikkers, maar dit kan ook met een sisser aflopen. Ik probeer de gemoederen te sussen, maar dat werkt averechts. Richard kijkt om zich heen en duwt me tegen het hek. ‘Zijn telefoon! Patrick, pak zijn telefoon!’ sommeert hij een van de andere jongens. En tegen mij: ‘Meneertje van der Laan, daar gaat je eerste hulplijn!’ Stop, wil ik zeggen. Te laat. De jongens gooien mijn telefoon op de tegels aan diggelen. Ze duwen me, een stomp.

‘IEMAND HEEFT ONS VERLINKT!’

Het is nu of nooit. Zonder dat ze het merken druk ik de noodknop onder mijn jas in en probeer rustig te blijven. Ik weet dat ze nu in de meldkamer meeluisteren en de juiste hulp in zullen schakelen. ‘Kom jongens, met hoeveel zijn jullie wel niet. Ik ben in mijn eentje. Maak het niet erger dan het al is.’ Een van hen komt met zijn gezicht dicht bij de mijne staan. ‘We maken je af’, zegt hij zo kalm dat ik hem geloof. Richard grijnst en steekt een sigaret op. Ze duwen opnieuw, spugen in mijn gezicht en schreeuwen wat ze me toewensen en aan zullen doen. De bedreigingen worden steeds gedetailleerder.

Ik ben opgelucht als ik in de verte de sirenes hoor. De jongens kijken wat verbaasd als de hulpdiensten plots voorrijden bij de beschutte hangplek. De professionals zijn zo snel dat mijn belagers geen aanstalten kunnen maken om weg te rennen. ‘Iemand heeft ons verlinkt!’ sist Patrick naar Richard. Die knikt somber. Ik durf te wedden dat hij wilde dat hij nu in de schoolbanken zat.

Van der Laan komt als leerplichtambtenaar vaker in omstandigheden terecht die onveilig zijn. Daarom koos hij voor het persoonlijke alarmsysteem van Secure2Go. Behalve dat er door de knop snel werd ingegrepen, werden de geluidsopnames gebruikt als bewijsmateriaal in de rechtszaak die volgde. De bedreigingen leverden de jongens een forse straf op en ze moesten een schadevergoeding betalen. Op verzoek van de geïnterviewde zijn de namen gefingeerd.

Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin